REM nacionalne frekvencije dodelio Pinku, Hepiju, Prvoj i B92: Raspisan konkurs za petog emitera

Foto: N1
Foto: N1

Ako je neko i gajio iluziju da će televizijska scena biti pluralističnija i drugačija, nije dobro slušao poruku predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić da se prilikom odlučivanja neće uzimati u obzir ništa od prethodnog ponašanja ovih emitera. 

 

Frekvencije su dodeljene televizijama koje su najviše kršile minimalne uslove koje zakon propisuje.

 

Dodeljene su televizijama koje otvoreno služe kao propaganda vladajućeg režima, platforma za napade na predstavnike opozicije i pojedine kritičke novinare i medijske kuće za koje rade, ali i razvejavanje brutalne agresije kroz rijaliti programe. 

 

Članom 11 Pravilnika o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge i kriterijumima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole za pružanje medijske usluge na osnovu sprovedenog javnog konkursa definisano je da pružalac opšte medijske usluge u svom programu mora imati: informativni, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni, dečji i program za maloletnike. Nijedna od televizija koje su dobile nacionalnu frekvenciju, prema izveštajima samog REM-a, nije poštovala ovaj član.

 

Za odluku Saveta REM-a danas je vladalo veliko interesovanje novinara koji su došli pred sedište REM-a da čekaju rezultate. Na početku sednice Saveta odlučeno je da sednica bude zatvorena za javnost. Iako je novinarima rečeno da će sednica možda biti otvorena, kao i da će Savet o tome odlučiti na početku sednice, već se po izboru male sale za zasedanje videlo da javnost neće moći da prisustvuje zasedanju Saveta.

ODBIJEN ZAHTEV VLASNIKA KURIR TV O IZUZEĆU JUDITE POPOVIĆ

 

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić je na početku sednice konstatovala da je odbijen zahtev Kurira, odnosno njegovog vlasnika Igora Žeželja, da se iz odlučivanja o dodeli frekvencija izuzme Judita Popović, članica Saveta, o čemu je Cenzolovka pisala. Zekić je novinarima, prilikom dolaska na sednicu, već najavila da će taj Žeželjev zahtev biti odbijen, rekavši: 

“Moje diskreciono pravo kao predsednice Saveta REM-a je da odlučujem o zahtevu za izuzeće Judite Popović i da vam odmah kažem da to definitivno odbijam.”

 

Tagovi

Povezani tekstovi