Direktor socijalista ne može gejeve očima da vidi

Uzvikivali su “Smrt homofobiji!”, dok je publika u sali bila podeljena u reakcijama na protest “Gej-strejt alijanse”, brzo završen jer je obezbeđenje izbacilo protestante iz sale.


 Njih su podržali predstavnici nevladinog sektora, posebno članice Koalicije protiv diskriminacije, dok su LDP, LSV i SDU osudili ovaj “najdirektniji oblik diskriminacije, i to baš u danu kad najavljuje zakon protiv diskriminacije”.


Omdubsman Saša Janković smatra da je zabrana Centra “Sava” nedozvoljen i neshvatljiv potez koji mora biti ispravljen. Pozvao je da se utvrdi odgovornost “za veliku štetu koju je društvu nanela jedna tako značajna kulturna i društvena institucija poput popularnog Sava centra”.
“Uprkos šokantnoj odluci i obrazloženju čelnika centra, reakcija javnosti i državnih institucija, poput Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ministarstva kulture, ohrabruju nas u zaključku da će ovakvi homofobični incidenti biti sve ređi”, naveo je Janković.


GSA je, da podsetimo, u utorak obaveštena da je konferencija za medije povodom izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji 2008, pod nazivom “Ovo je zemlja za nas”, inače planirana za danas, otkazana, uz obrazloženje da je za direkciju Centra “Sava “ sporan organizator događaja. Prema informacijama GSA, pomoćnik direktora za kongresnu delatnost centra „Sava“ Rade Hinić je zatražio od nadležnih u Medija centru da otkažu konferenciju samo zbog delatnosti kojim se ova organizacija bavi.


Umesto da se poslovodstvo Centra “Sava” izvini za učinjeni propust, nastavlja da širi homofobične poruke. Tako je direktor Dragan Vučićević, inače kadar SPS-a, rekao da nema ništa protiv gejeva i lezbejki, “osim što ne mogu očima da ih vidim”.


– Znate gde se pederi skupljaju po gradu, pa neka tamo da drže konferencije. U Centru „Sava“ mogu da se organizuju samo skupovi s pristojnim ljudima i pristojnim sadržajem. Pederi nigde nisu dobrodošli, a pogotovo ne u Centru „Sava“ – poručio je Vučićević, dok je njegov pomoćnik Rade Hinić ocenio da je “Sava centar međunarodni kongresni centar i da takve institucije svuda u svetu služe za ozbiljne skupove”.


Predsednik GSA BoriČs Milićević kaže za “Dnevnik” da Vučićevićeva izjava najotvorenije pokazuje šta je zapravo problem.
– Direktor Centra “Sava” je homofob, koji koristi poziciju moći da diskredituje gej građane Srbije, čime krši Ustav. On mora podneti ostavku, što bi mu bilo pametnije, ili biti smenjen – rekao je Milićević, i potvrdio da će GSA od gradskih vlasti tražiti Vučićevićevu smenu.


Ž. Balaban

Tagovi

Povezani tekstovi