„Otporaš“ mora da plati 450.000 dinara

U ovoj parnici Veljković je zahtevao odštetu od pet miliona dinara od direktora i glavnog i odgovornog urednika nedeljnika Ilije Dimitrijevića, odgovornog urednika Siniše Ristića i opštine Požarevac. Presudom Okružnog suda, na ime sudskih troškova, Veljković je dužan da plati 200.000 dinara opštini i 250.000 dinara lokalnom listu i njegovim čelnicima.
Ovaj dugogodišnji proces vodio se po privatnoj tužbi Momčila Veljkovića, zbog serije uvredljivih napisa koji su u nedeljniku „Reč naroda“ objavljivani u julu 2007. godine.
U spornim tekstovima Dimitrijević je iznosio brojne uvrede na račun Momčila Veljkovića i njegovog brata, novinara Mileta Veljkovića, koji je poginuo u julu prošle godine. Za razliku od parničnog, u krivičnom postupku Okružni sud je utvrdio krivicu Dimitrijevića i naložio mu da plati 20.000 dinara, zbog počinjenog krivičnog dela klevete.
– Iako je u krivičnom procesu dokazana njegova odgovornost zbog uvredljivih tekstova, prema ishodu parnice proizilazi da nije kriv, što je presedan u požarevačkom pravosuđu – rekao je Momčilo Veljković.
U obrazloženju presude Okružnog suda navedeno je da je Veljković već dobio satisfakciju u krivičnom postupku, tako da nema pravo na materijalnu odštetu. Ovim je Okružni sud potvrdio prvostepenu presudu.
– Kad se dokaže nečija krivična odgovornost, logično je da se nakon toga od njega može zahtevati i odšteta zbog duševnih patnji i povrede ugleda. Međutim, takva logika u ovom slučaju ne važi – rekao je Veljković. On je najavio da se neće pomiriti sa ovakvom presudom, već će zahtevati reviziju Vrhovnog suda Srbije.


V.V.

Tagovi

Povezani tekstovi