Zbogom TV vidovnjaci!

Od danas je na snazi odluka Saveta Republičke radiodifuzne agencije da se programi koji uključuju komercijalne nastupe vidovnjaka i vračara u potpunosti sklone sa malih ekrana. Odluka je stupila na snagu nakon „ultimatuma“ od tri dana tokom kojih su emiteri imali priliku da naprave izmene u programu.


Zamenik predsednika RRA Goran Karadžić rekao je za Press da mora da se prekine sa davanjem prostora ovakvom sadržaju i ostvarivanjem profita na osnovu lakovernosti gledalaca.
– Pojedini kablovski distributeri emituju program stanica bez dozvole RRA. Ove stanice smatraju da za njih ne važe nikakvi kodeksi ni zakoni i emituju program koji se zasniva na zloupotrebi neobaveštenosti i lakovernosti gledalaca i na određenoj vrsti finansijske zloupotrebe. Njihove usluge „proricanja sudbine i rešavanja ljubavnih jada“ naizgled su besplatne. Poziv na telefonski broj koji je na ekranu istaknut tarifira se po znatno višoj ceni od uobičajene, a koliko će „savet“ da košta, zavisi od dužine razgovora. Takvi gledaoci kasnije se veoma iznenade kada im stigne telefonski račun – kaže zamenik predsednik RRA. On dodaje i da je puno televizijskih stanica putem svog programa gledaocima „rešavalo bračne i zdravstvene probleme“:
– Monitoringom je utvrđeno da postoji osam stanica koje emituju ovakvu vrstu sadržaja. Agencija je utvrdila da pojedini kablovsko-distributivni sistemi u svojoj ponudi imaju jednu ili nekoliko takvih stanica – govori Karadžić.
Karadžić smatra i da rok od tri dana nije prekratak za programsku izmenu sadržaja.
– Tehnički, 30 sekundi je dovoljno da se takav program prekine. Ne znam da li će oni koji emituju takav program imati mogućnost da ga zamene nečim drugim, ali to je već njihov problem. Većina takvih nazoviemitera bazirala je svoj program upravo na takvim sadržajima. Smatramo da niko ne može da zarađuje na lakovernosti i neinformisanosti naših građana – rekao je naš sagovornik.
Oni emiteri na čijem programu se nađu gatare i vračare mogu ostati i bez dozvole, upozorava zamenik predsednika RRA.
– Prvo slede prekršajne prijave, a potom ćemo uskratiti dozvole, zato što svi oni trenutno imaju samo tehničke dozvole za rad. Očekujem da će svih osamdeset sistema kao jedan izbaciti takve sadržaje iz svojih programskih šema – priča Karadžić. Na pitanje šta će se desiti sa kvizovima i striptizom, rekao je da to nije u nadležnosti RRA.
– Kvizove reguliše Ministarstvo finansija. Kada je reč o striptizu, zakon dozvoljava emitovanje ovakvog programa posle ponoći – objasnio je on.
Karadžić govori da je pravilnik o rada kablovskih emitera u završnoj fazi izrade.
– Očekujemo da će pravilnik biti gotov početkom marta. Početkom aprila prosledićemo pravilnik na usvajanje Vladi Srbije – najavio je.


N. Milenković

Tagovi

Povezani tekstovi