Parlament nezakonito produžio mandate?

 Odbor Narodne skupštine za kulturu i informisanje doneo je 26. februara zaključak da bi postupak izbora članova Saveta RRA trebalo ponoviti jer su ovlašćeni predlagači podneli predloge liste kandidata suprotno Zakonu o radiodifuziji.


 Odbor je predložio da članovi Saveta kojima je istekao mandat nastave da obavljaju tu dužnost do izbora novih. ANEM, NUNS i NDNV su, pak, ocenili da su ti zaključci Odbora i štetni i nezakoniti jer Zakon sadrži obavezujuću normu prema kojoj po isteku mandata članovima Saveta prestaje funkcija.


Udruženja novinara su predložila tri kandidata za Savet RRA. Asocijacija profesionalnih emitera Srbije predložila je Maksu Ćatovića, nekoliko udruženja Slobodana Đorića, a ANEM, NUNS i NDNV Gordanu Sušu.


Propisano je da na listama kandidata obavezno budu dva imena, pa su NUNS, ANEM i NDNV uvereni u to da je zakonodavac tako želeo da Skupština bira između više kandidata za mesta u Savetu, a ne da isključi mogućnost glasanja o listama s više kandidata, kako to smatra Odbor za kulturu. Udruženja su pozvala Odbor da poštuje zakon, a predsednicu parlamenta da bez odlaganja objavi listu kandidata.

Tagovi

Povezani tekstovi