Šabić: Bolnica ne da dokumenta

Šabić, koji je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao aktuelan i drastičan primer naveo je uskraćivanje davanja medicinske dokumentacije Anđelke Popović, koja je preminula pre nekoliko meseci na Ginekološkoj klinici u Kragujevcu posle porođaja.


Iz Zdravstvenog centra Studenica u Kraljevu, zbog visokog krvnog pritiska, bila je upućena u Kragujevac, bez pratnje lekara, iako je prema nalazu zdravstvene inspekcije imala glavobolju i povremeno gubila svest.


Izražena je javno sumnja da iz Kraljeva nije bila poslata ni prateća medicinska dokumentacija što je dodatno otežalo rad lekarima u Kragujevcu, naveo je Šabić.


On je ukazao da, uprkos nalogu poverenika, Zdravstveni centar Studenica odbija da njenom suprugu preda kopije dokumenata, pozivajući se na nekakvo nekompetentno, javnosti takođe nedostupno mišljenje Ministarstva zdravlja, odnosno inspekcije u njegovom sastavu.


Pozivanje organa vlasti na nepoštovanja obavezujućih odluka drugih organa vlasti je nešto što je u uređenoj državi nezamislivo, skandalozno, naveo je Šabić.


Šabić je ponovo pozvao Vladu Srbije da počne da izvršava obaveze iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama, odnosno da obezbeđuje izvršenje rešenja poverenika.


Neizvršavanjem ove obaveze tokom protekle četiri godine Vlada podstiče nedisciplinu prema zakonu i izaziva opravdano nezadovoljstvo građana koji ne mogu da ostvare svoje pravo, navodi se u saopštenju poverenika Rodoljuba Šabića.

Tagovi

Povezani tekstovi