Novinari o presudi suda u Strazburu: Nastavićemo borbu za slobodu govora

ilir-gasi-12

Četvoro novinara iz Srbije najavili su da će nastaviti borbu za slobodu govora, nakon što je Evropski sud za ljudska prava odlučio da država nije prekršila njihovo pravo time što ih nije zaštitila od pretnji i kampanje u tabloidima.

„Mi ćemo našu borbu nastaviti i pozivamo sve da nam se u tome pridruže. Ako izgubimo slobodu govora, izgubićemo i sve druge slobode“, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su novinari objavili na društvenim mrežama.

 

Evropski sud za ljudska prava prethodno je presudio da država Srbija nije prekršila član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koji se odnosi na zaštitu slobode izražavanja.

 

Četvoro novinara i aktivista civilnog sektora – Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Antonela Riha i Tamara Skroza – podnelo je predstavku jer su državni organi propustili da ispune svoju obavezu i zaštite ih od pretnji i medijske kampanje protiv njih, navodi se u odluci suda.

 

Kako kažu novinari i aktivisti u zajedničkoj izjavi, po nalazu suda podnosioci predstavke nisu iskoristili „raspoložive efikasne pravne lekove”, poput obraćanja REM-u i sudu radi naknade štete. Sud je takođe izneo stav da postupanje domaćeg Tužilaštva nije bilo nerezonsko niti arbitrarno, te da je ispravno odlučilo da odbaci njihovu krivičnu prijavu.

 

Gaši, Riha, Skroza i Obradović podsećaju da su u junu 2016. u tabloidu Informer, na TV Pink i više drugih medija, bili optuženi za pokušaj nasilnog zbacivanja režima i za planiranje atentata na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. U grupi navodnih zaverenika našli su se i Borka Pavićević, Zoran Kesić, Nemanja Nenadić i Branislav i Sergej Trifunović.

 

„Pokrenuli smo postupke pred domaćim institucijama kako bismo odbranili pravo na slobodu govora i skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da u ovdašnjim medijima svako ko argumentovano kritikuje vlast može bez ikakvog osnova da bude javno optužen za najteža krivična dela – u našem slučaju, za delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 40 godina“, navodi se u izjavi.

 

Potpisnici navode da su podneli predstavku sudu u Strazburu zato što pravna sredstva koja su na raspolaganju njima i njihovim kolegama nisu efikasna.

 

„Da nije tako, tabloidi ne bi izgledali ovako kako izgledaju, a novinari i aktivisti ne bi bili njihove svakodnevne žrtve. To je vidljivo i iz izdvojenog mišljenja sudije Koskelo koja je pravilno ocenila razmere problema, prepoznajući ozbiljnost upućenih optužbi od strane pro-vladinih medija koje prevazilaze uobičajenu uvredu, te opasnost po demokratsku debatu i razmenu mišljenja koju tako ‘agresivna, potencijalno toksična i zastrašujuća diskreditujuća kampanja’ za sobom nosi“, navodi se u izjavi.

 

Građansku parnicu nisu pokrenuli, zato što im primarni cilj nije bila zaštita njih samih, niti naknada štete, već delovanje u javnom interesu, da bi se zaštitilo pravo na slobodu izražavanja i krhka demokratija u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

 

„Mi ćemo našu borbu nastaviti i pozivamo sve da nam se u tome pridruže. Ako izgubimo slobodu govora, izgubićemo i sve druge slobode“, rekli su novinari u zajedničkoj izjavi.

Tagovi

Povezani tekstovi