Zbog Čede udarili na naše novine

Umesto da sprovedu najavljenu kontrolu sumnjivih prihoda lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, inspektori Poreske uprave Srbije juče su po drugi put za 15 dana došli u Press! Iako su 18. marta ove godine završili kontrolu našeg poslovanja i u zapisniku konstatovali da naša firma plaća sve poreze u skladu sa zakonom, inspektori su juče ponovo započeli kontrolu našeg poslovanja!


Ova kontrola, očigledno, nema veze sa zakonom, već je u pitanju „odgovor“ Poreske uprave na naše insistiranje da poreznici ispune svoje obećanje i istraže „slučaj Jovanović“! Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević juče je odbio da odgovori na pitanja Pressa. On nam je, podsetimo, prekjuče poručio da prestanemo sa prozivanjem poreznika i zapretio „da bi nam bilo bolje da mu se ne mešamo u posao“!
NUNS i UNS osuđuju
Direktor Radosavljević juče nije hteo da objasni otkud za 15 dana dve poreske kontrole u Pressu. Umesto toga, on nam je odbrusio:
– Kakve to članke pišete?! Neću više da razgovaram sa vama!
Na pitanje da li poseta inspektora Pressu ima veze sa našim insistiranjem da Poreska uprava proveri Jovanovićeve prihode, Radosavljević nam je spustio slušalicu!?!
Nešto rečitiji bio je njegov pomoćnik Zoran Vasić, koji je početkom prošle nedelje u Pressu najavio da će poreski organi proveriti prihode lidera LDP-a:
– Ne znam ništa o kontroli poslovanja Pressa. Niko im nije dao nalog… A da li je uobičajeno da dolaze dva puta u dve nedelje?! To ne znam! Morao bih da vidim izveštaj… – odgovorio je Vasić. On je, međutim, odbio naš predlog da mu dostavimo izveštaj o poreskoj kontroli od 18. marta, a na pitanje da li dolazak inspektora može imati veze sa našim insistiranjem da Poreska uprava proveri Jovanovićeve prihode, Vasić je odgovorio:
– Poznajem direktora Radosavljevića i ne mogu da verujem da tako nešto uopšte možete da me pitate…
S druge strane, novinarska udruženja osuđuju upad poreznika u Press. Predsednik UNS-a Nino Brajović podseća da je sličan problem nedavno imala i „Borba“!
– Nekada je vrlo teško dokazati da li je njihov dolazak „naručen“ ili ne, ali ono što je vrlo indikativno jeste da oni u Press dolaze drugi put, pošto su prethodno konstatovali da je sve u redu. A ja pitam šta to može da se promeni za nekoliko dana?! I, naravno, zašto dolaze baš kada Press već danima unazad od Poreske uprave Srbije traži odgovor da li su krenuli da ispituju prihode lidera LDP-a?! – kaže Brajović.
I Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da je indikativno da u Press za vrlo kratko vreme dva puta dolaze poreski inspektori.
– Vrlo je indikativno da ponovo dolaze! Naravno, moguće je da su tada našli nešto što nije ušlo u zapisnik, pa sad „kopaju“, ali ovo može i da otvori sumnju da to ima veze sa pričom koju je Press pokrenuo i u koju je sada uključena i Poreska uprava Srbije. Vi treba da istrajete u svojim namerama i profesiji kojom se bavite do kraja, pošto ste prvi pokrenuli tu priču – kaže predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.
Ministarstvo ćuti
Inače, Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu finansija zadužen za poresku upravu, koji je prekjuče obećao da će nam dostaviti izveštaj o „slučaju Jovanović“, juče je izbegavao novinare Pressa!
On je juče bio nedostupan, a u njegovom kabinetu nam je rečeno da je na kolegijumu. Kasnije su nam rekli da je Đidić „na neodložnom službenom putu“!
Bez obzira na sve, Press će nastaviti da insistira na utvrđivanju istine o sumnjivim prihodima lidera LDP-a Čedomira Jovanovića.


S. Vojinović

Tagovi

Povezani tekstovi