Verko vikao na novinare

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović potvrdio je juče da postoji veliki manjak u gradskom budžetu i da će morati dodatno da se zadužuje, iako se prethodno na konferenciji za medije prostački obrušio na novinare i najstrašnije ih izvređao zbog pisanja upravo o tom problemu.
Stevanović je potvrdio da je dug Preduzeću za puteve 400 miliona dinara, zbog čega je sa njim Preduzeće za izgradnju grada potpisalo protokol o naplati sredstava, koji će zavisiti od tempa priliva sredstava u budžet. Gradonačelnik je, takođe, najavio da će grad da se zaduži za još oko 500 miliona dinara i o tome će biti doneta odluka na Gradskom veću i sledećoj Skupštini.
– Ukupno zaduženje po osnovu dugoročnih kredita grada je oko 12 miliona evra, s tim što je kamata oko tri miliona evra, rekao je Stevanović najavivši da će do polovine godine priliv sredstava biti 1,8 milijardu dinara na ime zakupa i uređenja građevinskog zemljišta, plus 500 miliona dinara na ime kredita što je dva puta više od onog što budžet duguje. Priliv od zakupa u aprilu biće oko 3,5 do 4 miliona evra.
Stevanović je juče u Svečanom salonu Grada prozvao pojedine novinare „koji ništa lepo ne pišu o Kragujevcu i za to će morati da odgovaraju“, Stevanović je izazvao buru protesta među novinarima, pa su konferenciju napustili dopisnici Politike, Alo i pojedinih agencija. Dopisnik Radio Beograda Dragiša Petrović javno se upitao da li se to ponovo „vraća ‘Sablja’“ i vreme kada su novinari praćeni, hapšeni i držani u zatvoru bez suda i krivice.
Da skandal bude još veći, tek kada su pojedini novinari pokušali da izađu, otkriveno je da je Svečani salon zaključan i da niko ne može ni da uđe ni da izađe. Nikada, pa čak ni u vreme vanrednog i ratnog stanja, Salon nije zaključavan, pa je nemušto obrazloženje da je to „zbog tonaca i snimatelja“ prokomentarisano kao skandalozno.
Povod za izliv nezadovoljstva prvog čoveka Kragujevca bili su kritički tekstovi objavljeni proteklih dana u Glasu javnosti i Kuriru o budžetu Kragujevca, a koji su prema njegovoj tvrdnji uznemirili ne samo kragujevačku već i srpsku javnost.


B. Kuljanin

Tagovi

Povezani tekstovi