Preminuo Perica Vučinić, vlasnik Reportera

Komemorativni skup povodom Vučinićeve smrti održaće se danas u 13 časova u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u Resavskoj 28/II. Perica Vučinić biće sahranjen danas u 15.30 na Novom groblju u Beogradu.


Rođen 1959, Vučinić je diplomirao na katedri za svetsku književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, a u novinarstvo je ušao 1990. kao reporter dnevnika Naša borba. Od 1994. do 1997. piše u nedeljniku Vreme, da bi 1997. osnovao u Banjaluci magazin Reporter, čije je sedište od 2000. premešteno u Beograd.


Dobitnik je Nagrade za hrabrost Švedske federacije novinara za 1999., a njujorški World Press Review ga proglašava za Međunarodnog urednika 2000.


Srpsko novinarstvo izgubilo je „urednika i autora koji je u devedesetim godinama branio čast nezavisnom novinarstvu“, saopštila je redakcija Reportera. „Vučinić će ostati upamćen po izuzetnoj upornosti da u godinama represije prema nezavisnoj štampi izdaje novinu koja je menjala adrese, gotovo ilegalno se distribuirala, da bi istovremeno okupljala u svojoj redakciji najznačajnija pera nezavisnog novinarstva“, ističe se u saopštenju. Ukazuje se i da je Vučinić bio „čovek koji je strasno voleo novinarstvo, verujući da je moguće da se svet menja nabolje rečima, idejama i neprestanim ukazivanjem na puteve i stranputice u ovom vremenu koje traži moralnu čvrstinu i intelektualnu nedvosmislenost više nego ikad“.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi