NUNS: 15 godina od nerazjašnjene smrti Dade Vujasinović

Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta, i istraživačkim tekstovima o najopasnijem organizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine.


 Prvobitna istraga je konstatovala da je mlada novinarka izvršila samoubistvo, ali u takvu zvaničnu verziju njena porodica i kolege nikada nisu poverovale. Proteklih 15 godina porodica Vujasinović i NUNS su ukazivali na brojne propuste istražnih organa tvrdeći da je Dada ubijena i zahtevajući da se povede nova, temeljna istraga.


 Tek u januaru ove godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je policiji zahtev da istragu povede u drugom smeru, odnosno da prikupi dokaze o ubistvu Dade Vujasinović. Ovaj obrt u istrazi utemljen je na veštačenju balističara koji je ustanovio da su u Dadu Vujasinović u noći između 8. i 9. aprila 1994. godine ispaljena dva sačmena snopa koji su bili smrtonosni. Ovim veštačenjem pobijena je zvanična verzija o samoubistvu Dade Vujasinović.


 NUNS očekuje da policija postupi po nalogu Okružnog tužilaštva kako bi se konačno rasvetlile okolnosti Dadine smrti a njen ubica izveo pred lice pravde.


U Beogradu: 08. 04. 2009.


 Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi