Sindikati novinara dobijaju zeleno svetlo EU za pregovore o kolektivnim ugovorima za frilensere

Dizajn bez naslova (26)

Nove smernice koje jasno definišu zakon o konkurenciji EU ne stoje na putu frilenserima da se uključe u kolektivno pregovaranje.  Dugogodišnji zahtev ETUC-a i njegovih filijala, uključujući EFJ, bio je da osiguraju da se nijedan sindikat ne tretira kao kartel prema antimonopolskim pravilima: određivanje plata nije nameštanje cena.

„Uvek smo se zalagali za to da zakon EU o konkurenciji ne sme da krši pravo na kolektivno pregovaranje i da mora biti ograničen samo na antikonkurentske prakse. Kolektivno pregovaranje za frilensere omogućiće sindikatima novinara da uspostave minimalne plate i uslove rada. To je veoma važan korak napred kada se ima u vidu zabrinjavajuća situacija nesigurnosti mnogih slobodnih novinara“, rekla je predsednica EFJ Maja Sever.

 

„Politika konkurencije ne sme sprečiti sindikate da se pozabave lažnim samozapošljavanjem ili zloupotrebom istinski samozaposlenih. Izvođači radova i digitalne platforme ne mogu koristiti zabrinutost za konkurenciju kao izgovor da se ne sastanu sa sindikatima za pregovaračkim stolom. Samozaposleni se ne mogu tretirati kao radnici drugog reda. (…) Pravo na učlanjenje u sindikat, na kolektivno pregovaranje i preduzimanje kolektivnih akcija su univerzalna radnička prava koja priznaju UN i MOR, kao i Savet Evrope i sama EU. Ova osnovna prava su, naravno, obavezujuća i za pravo konkurencije EU. Njihovo poštovanje mora da se ogleda u praksi sprovođenja konkurencije i poslovnog angažovanja sa samozaposlenim radnicima“, rekla je Konfederalni sekretar ETUC Izabel Šoman.

 

Tagovi

Povezani tekstovi