Otvoren poziv: BIRN traži data novinare i novinare za ekonomske teme

Birn logo, skrinšot

U okviru svog novog projekta koji se fokusira na direktna strana ulaganja (DSU) na Balkanu, Južnom Kavkazu i Centralnoj Aziji, BIRN traži novinare kompetentne za ekonomska pitanja i iskustvom u uređivanju podataka i radu sa njima. 

 

Pozivaju se Izveštači sa iskustvom u data i poslovnom novinarstvu iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije da pošalju svoje prijave najkasnije do 9. oktobra 2022. godine. 

 

Odabrani kandidati će raditi na “Spheres of Influence Uncovered”, zajedničkom projektu berlinske medijske nevladine organizacije „n-ost“, BIRN-a, prekokavkaske medijske kuće JAMnjuz i onlajn medija iz Uzbekistana, Anhor.uz. Primarni fokus je mapiranje i istraživanje DSU na Balkanu i Centralnoj Aziji.

 

BIRN traži i frilensere i stalno zaposlene u nacionalnim/lokalnim medijima, privatnim/državnim kućama/javnim emiterima. Poželjno je iskustvo u pisanju različitih medijskih formata, a iskustvo u poslovnom i data novinarstvu je obavezno.

 

Pošto je jezik projekta engleski, kandidati koji žele da rade moraju da imaju dobro usmeno i pismeno znanje engleskog jezika. 

 

Tokom trajanja projekta, od 2022. do 2025. godine, održaće se nekoliko treninga i drugih aktivnosti umrežavanja na Balkanu i Centralnoj Aziji, kojima će svi novinari učesnici morati da prisustvuju. Prvi, početni sastanak u Tbilisiju, u Gruziji, održaće se sredinom novembra 2022. godine, najverovatnije od 11. do 13. novembra. Detalji će uslediti u narednih nekoliko nedelja. 

 

Novinari će istraživati DSU u svojim zemljama u određenom vremenskom okviru. Većina DSU dolazi od tri ključna igrača – EU, Kine i Rusije, koje se takmiče za uticaj u oba regiona. Informacije koje novinari prikupe činiće osnovu za onlajn interaktivnu mapu i bazu podataka, koja ima za cilj da rasvetli ključne investicione projekte i informiše širu javnost u zemljama projekata, ali i šire, o posledicama, kritikama i izazovima koje su ove investicije izazvale. 

 

Odabrani učesnici će takođe pohađati seriju oflajn treninga, kako bi unapredili svoje veštine u radu sa podacima, ali i istraživačke i novinarske veštine: da nauče kako da pravilno provere činjenice u priči; kako da se zaštite u digitalnom okruženju; i saznaju više o konkretnim direktivama i zakonima koje Kina i Rusija često krše. Poseban fokus projekta je na negovanju prekogranične saradnje i transnacionalnog i transregionalnog umrežavanja podataka i istraživačkih novinara.

 

Na kraju, ali ne i najmanje važno, učesnici će pripremiti serijal istraživačkih članaka dužeg formata, koristeći bazu podataka i interaktivnu mapu kao polaznu tačku i izvor informacija.  

 

Beneficije koje će imati Izabrani kandidati:

 

  • učestvovanja u dugotrajnom novinarskom projektu sa dovoljno vremena i sredstava za rad na složenim temama
  • unapređenje njihovih prekograničnih veština i bliska saradnja sa kolegama iz različitih regiona
  • mogućnost da prošire i prodube svoja znanja o svom ekonomskom i (geo)političkom kontekstu i posledicama investicionih i kreditnih projekata sa inostranim partnerskim zemljama
  • priliku da unaprede svoje novinarske veštine u cilju istraživanja, novinarstva podataka i obrade složenih pitanja i velikih količina podataka
  • sticanje iskustva u izgradnji i korišćenju međunarodne baze podataka o međunarodnoj ekonomskoj saradnji i investicionim projektima
  • finansijsku podršku za inovativne i složene izdavačke projekte
  • integracija u međunarodnu novinarsku mrežu čiji članovi imaju koristi jedni od drugih kroz zajedničke novinarske interese i međusobno komplementarne veštine

 

Projekat će se sastojati od niza onlajn i oflajn aktivnosti tokom naredne tri i po godine, kojima će svi odabrani učesnici morati da prisustvuju, uključujući putovanja. Ispod je preliminarna lista aktivnosti, koja će biti dalje definisana u narednim nedeljama i mesecima:

 

  • Početni sastanak u Tbilisiju sredinom novembra 2022.
  • Decembar 2022: jedan od dva treninga, svaki u trajanju od dva i po dana, u Beogradu (srpsko-hrvatski/engleski) i u Taškentu (ruski)
  • Proleće 2023: Zajednička obuka od tri i po dana (predavanje će biti na engleskom jeziku) u Tbilisiju, o prikupljanju podataka
  • Jesen 2023: Zajednička obuka u trajanju od tri i po dana (predavanje će biti na engleskom) u Podgorici, na temu: priprema i prezentacija podataka – pričanje priča, infografika, video montaža, produkcija društvenih medija.
  • Proleće 2024: (a) dvodnevni detaljni kurs u Sarajevu, o tome kako koristiti bazu podataka za učesnike projekta; (b) dvoipodnevni radni sastanak za učesnike sa proširenom grupom stručnjaka i (poslovnih) novinara (25 učesnika projekta + 25 ostalih)
  • Rad na bazi podataka
  • Izrada dugotrajnih čitanja i istraživačkih izveštaja u zemlji i inostranstvu

 

Projekat, koji je počeo 15. septembra i traje do 31. decembra 2025. godine, obuhvata sledeće zemlje: Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Tadžikistan i Uzbekistan. 

 

Ostali partneri na projektu su: vodeći partner „n-ost“, iz Nemačke, Anhor.uz, iz Uzbekistana i JAMnjuz (sa sedištem u Tbilisiju).

 

Kliknite ovde da biste se prijavili.

Tagovi

Povezani tekstovi