Milionska kazna za tekst

Šurbatovići su tužili novinare jer su objavili optužnicu, koja je protiv bračnog para podignuta u Okružnom javnom tužilaštvu u Nišu i tako im „naneli duševni bol i povredili čast i ugled“. Šurbatović je u međuvremenu osuđen na zatvorsku, a njegova supruga na uslovnu kaznu jer su zloupotrebom službenog položaja omogućili tašti Šurbatovića da protivzakonito naplati odštetu od 8,2 miliona dinara za kuću u Uroševcu, koju su koristili i oštetili pripadnici Vojske Jugoslavije tokom 1999. godine.
Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da je presuda neodrživa pred drugostepenim sudom jer je u spornim tekstovima bukvalno interpretirna optužnica, dok naslovi koji nisu citati „izviru iz teksta optužnice“. NUNS je ocenio da je presuda rezultat pogrešne interpretacije Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.


Udruženje novinara Srbije ocenilo je da je presuda sudije Jasmine Andrejević „istinski zabrinjavajuća i znači pretnju slobodi informisanja“. UNS je ukazao da se takvom presudom nanosi šteta i pravosuđu Srbije.


 Osuđena novinarka Dragana Kocić rekla je agenciji Beta da je „u obrazloženju presude navedeno da u tekstu nije interpretirana suština optužnice i da je trebalo da se integralno koristi tekst optužnice u skraćenom vidu“. Kocićeva je navela da novine ne objavljuju integralne tekstove državnih organa, već da na osnovu njih prave novinske tekstove. 



 


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi