Slobodan Georgiev: Svedočimo sramnom rijalitiju u kome je Vučić jedini učesnik

slobodangeorgijev3775

Vučić rasteže sve što može i pazi da šavovi ne popucaju. Odavno je postao ne proizvođač politike nego medijskih sadržaja koji treba da zamene politiku i odlučivanje, pa svedočimo sramotnom rijaliti programu u kome je on jedini učesnik, kaže za „Novu“ Slobodan Georgiev, direktor vesti Nove S.

– U tom smislu vlade nema, jer osim odluka ministarstva trgovine o zamrzavanju cena i ministarstva energetike o merama štednje energije, nema nikakvih odluka niti politike. Oni koji se brinu za svoju političku budućnost, trude se da kada se kaže „aplauz“, to urade na najbolji mogući način, a kada se kaže „zviždi“ da udare po „neprijateljima“ koliko god mogu. I, sve to, po čitav dan na nacionalnim frekvencijama, na TV stanicama koje iz dana u dan uništavaju mogućnost da Srbija bude uređeno društvo i da u takvom društvu postoje kredibilni mediji, jer se iz sve snage trude da zatruju čitav prostor – navodi Georgiev.

 

Kako je moguće da Vlade i dalje nema, uprkos jasnim rezultatima izbora i većini koju su SNS i SPS osvojili? Da li su sankcije Rusiji baš tolika „kost u grlu“ predsednika?

 

– To je Vučićev metod odlaganja, kupovine vremena, politke zamrznutog konflikta. Iako govori da je on taj koji rešava, koji prelama, koji vodi tim koji menja Srbiju, u stvarnosti nema ničega od toga. Jedina politika je politika „još jedan dan na vlasti“ i sve je tome podređeno. Kada kaže nisam se rodio u fotelji, on ne laže, ali, nam i govori da u njoj želi da ostane do kasne penzije. Rusija je virtuelni problem, dakle, nema problema. Rusija više ništa neće moću da radi u Savetu bezbednosti, Rusija ne može da nam pošalje gas ako smo izolovani. Rusija je tema za plašenje naroda i razlog da se kuka i govori da zato pažljivo biramo vladu.

 

Šta je, uopšte, „Normalna Srbija“, koju predsednik najavljuje – probni balon, otklon od SNS ili nešto treće?

– To je način da se krene iznova, da se zaboravi ovih deset godina pljačke i urušavanja ono malo institucija koje smo napravili od 2000. do 2012. godine. Da nam kaže kao 2008. godine da on nikada nije bio za „Veliku Srbiju“, sada će nam reći da nikada nije podržavao pljačku i kriminal koji su preplavili Srbiju. Od onih oko njega zavisi da li će mu taj plan uspeti.

 

Dok se politička elita bavi velikim pitanjima sankcija i sporazuma sa Prištinom, građani se suočavaju sa poskupljenjima. Od čega će nas najviše boleti glava na zimu – od cene gasa, inflacije, struje ili mleka?

– Nažalost, moj je utisak da je ovde narod odavno oguglao. Sada su ga spremili pričom o apokalipsi, o natčovečanskoj borbi za struju i gas, da je ušteda već napravljena. Priča o inflaciji je potopljena kampanjom o povećanju plata i penzija, o nikad više novca u našim džepovima. Tako da, dobro je dok smo živi, a deca neka se spremaju da odu odavde.

Foto: Printscreen Newsmax Adria/Video

„Pregled dana“ je stekao veliku popularnost i u Srbiji i u regionu, kad pogledate iza sebe, koliko ste na kraju zadovoljni tim projektom?

– Hvala na takvoj oceni. Moje, razume se, subjektivno mišljenje je da smo tom emisijom redefinisali taj format, da smo napravili nešto sasvim novo i bolje od ostalog na tržištu. I u strukturi, i u pristupu temama, publici, gostima, sagovornicima. „Pregled dana“ je donosio najvažnije priče o životu u Srbiji, a sada nam preostaje da donese i najvažnije političke priče, ako Srbija u narednim mesecima bude slobodnija država i ako u Srbiji bude politike. Zasada imamo samo život i mi ćemo biti zajedno sa našom publikom deo tog života.

 

Od 1. oktobra dolazi nam novi format Dnevnika na Novoj S, koji će praviti oprobani tim koji stoji iza „Pregleda dana“. Otkud promena i šta gledaoci mogu da očekuju?

– Promena je posledica odluke kompanije da u okviru nove programske sheme TV Nova, koja želi da je svi građani vide na nacionalnoj frekvenciji, dobije svoj autentični informativni format. Mi koji smo pravili „Pregled dana“ prihvatamo se sad nove obaveze i nadamo se da ćemo biti još uspešniji, jer, nažalost, konkurencija je skoro pa nikakva i mi možemo u profesionalnim smislu da se poredimo samo sa regionom i našim kolegama sa N1 ovde u Srbiji. Gledaoci će dobiti više informacija koje ih neće činiti bezvoljnim i depresivnim, naprotiv.

Tagovi

Povezani tekstovi