Održana komemoracija Perici Vučiniću

Glavni urednik nedeljnika „Vreme“ Dragoljub Žarković rekao je da je Vučinić, koji je nekada radio u tom nedeljniku, pripadao plejadi vrsnih reportera.

„Njegov talenat da opiše ono što se događalo svuda na prostirm bivše nesretne Jugoslavije bio je neverovatan, njegove reči su uvek bile odmerene i tačne“, rekao je Žarković.

On je rekao da je Vučinić „imao ‘manu’ koja često reportere košta glave, jer je ono što je pisao, duboko u sebi preživljavao“.

„Gubitkom Perice Vučinića izgubili smo vrsnog reportera, dobrog čoveka i odličnog urednika“, kazao je Žarković.

Jedan od urednika nedeljnika „Reporter“ Vladimir Lazarević rekao je da Vučinić ima jedno od počasnih mesta u galeriji novinara i da nije bio „običan“ novinar i urednik.

„Tokom 90-tih i početkom veka on je bio jedan od stožera nezavisnog novinarstva i čovek koji je u toj profesiji video mogućonost da se menja društvo“, kazao je Lazarević i dodao da je Vučinić bio hrabar i kao novinar i kao urednik.

Vučinić je preminuo juče u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu, od posledica teške bolesti.

Vučinić je u novinarstvo ušao 1990. godine kao reporter dnevnog lista „Borba“. Od 1994. do 1997. godine piše u nedeljniku „Vreme“, da bi 1997. godine u Banjaluci osnovao je magazin „Reporter“, čije je sedište od 2000. godine premešteno u Beograd.

Dobitnik je međunarodnih priznanja „Nagrada za hrabrost“ Švedske federacije novinara za 1999. godinu, a World Preš Review iz Njujorka ga proglašava za Međunarodnog urednika 2000. godine.

Perica Vučinić biće sahranjen danas u 15.30 na Novom groblju u Beogradu.

Tagovi

Povezani tekstovi