NUNS: NATO je dužan da prizna grešku

NATO je dužan da prizna grešku koju je počinio 23. aprila 1999. godine a nadležni državni i pravosudni organi Srbije treba da sprovedu detaljnu istragu i utvrde odgovornost tadašnjeg državnog i vojnog vrha i rukovodilaca RTS koji nisu evakuisali zaposlene u zgradi u Aberdarevoj uprkos javnom nagoveštaju da je na listi meta ratne avijacije.


Presudom bivšem direktoru nacionalne TV Dragoljubu Milanoviću ne može se okončati utvrđivanje odgovornosti za pogibiju 16 radnika koji su bili žrtvovani zarad državne propagande protiv NATO.


 Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja okuplja više od 600.000 novinara u 123 zamalja širom sveta, u današnjem saopštenju prosleđenom NUNS-u poručuje „da se posledice ovog napada bez presedana još osećaju“.


 „Kada su snage NATO odlučile da udare na televizijsku stanicu RTS u Begradu zato sto su smatrale da je njena propaganda uvredljiva, napravili su strahovit presedan.Ovaj napad je otvorio vrata deceniji napada na medije u konfliktnim zonama i učinio profesiju novinarstva opasnijom nego ikad“, ocenjuje Džim Bumela, predsednik IFJ. On poručuje da NATO mora da prizna grešku koju je počinio 23. aprila 1999. godine  kada je ciljao srpsku nacionalnu TV u borbi protiv režima Slobodana Miloševića. „Životi su zauvek izgubljeni, a izvinjenje NATO porodicama i kolegama poginulih već dugo kasni.“ 


 IFJ naglašava da će pružiti podršku novinarima u Srbiji „u njihovim naporima da se izbore za pravdu za svoje kolege koje su poginule u ovom napadu i da prevazidu nasleđe razarajuće politike koja je toliko dugo podrivala novinarsku profesiju“.


Međunarodna organizacija Amnesti Internašnl takođe podseća da ni posle deset godina niko nije izveden pred lice pravde za ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava koje je NATO počinio tokom vazdušne kampanje protiv SRJ. „Bombardovanje centralnih prostorija srpske državne radio i televizijske stanice je bio nameran napad na civilni objekat i kao takav predstavlja ratni zločin“, ukazuje Amnesti Internašnl.


 Ova organizacija je još 2000. godine proporučilo da se obeštete žrtve kršenja zakona od strane NATO, ali žrtve bombardovanja RTS i njihovi rođaci nisu dobili nikakvu kompenzaciju uprkos procesima pred sudovima Srbije i prijave Evropskom sudu za ljudska prava.


U Beogradu 23. aprila 2009.


Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi