Mučno odlaganje istine

Deceniju posle, izvršioci tog bestidnog čina – bivši pripadnici Vojske Srbije i Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova i čelnici RTS-a – i dalje slobodno hodaju linijom slobode, mimo poziva na odgovornost i suočavanje s oštricom pravde koja nezadovoljena čami u izrazima tuge i očaja ožalošćenih porodica poginulih, ali i celog društva.
Onaj kojeg je petooktobarska masa pobune dočekala đonom u glavu ispred zgrade televizije u Aberdarevoj, mesta koje je te noći, 23. marta 1999. godine, s bezbedne udaljenosti posmatrao kako životi njegovih zaposlenih odlaze u gustom crnom dimu smrti srama i beščašća, ima super-fensi dopola zatvoren, otpola otvoren tretman u KPZ Zabela. Da nije bilo akcije Sablja koja ga je osunčanog, s tek niklom bradom, izvukla iz utočišta rupe Zemunskog klana u Crnoj Gori, i privela odsluženju desetogodišnje kazne zatvora, Dragoljub Milanović bi možda u zadovoljenju apetita postizbornih koalicija bio zalogaj kadrovanja SPS-a u aktuelnoj vladajućoj garnituri gde se baškare njegovi bivši partijski ortaci. To je sve što su imali o tome da kažu predstavnici demokratskih vlasti od 2000. do danas.
Stvari su se dramatično promenile. Ivica Dačić, portparol mračnog režima, postao je prvi policajac u državi, evroentuzijasta, potpredsednik i miljenik stranke stožera srpske demokratije. Novi, zarad budućnosti, pomireni partneri moraju da odgovore na stara i mučna pitanja uprkos tome što je Mrka od „pre roka“ čak je u poslednjem postizbornom cenkanju postavio dva preduslova pred buduću braću iz DS-a, od kojih je jedan bio „puštanje na slobodu Dragoljuba Milanovića“.
U Zabeli, povlašćeni Milanović dobio je pravo na izlaske u grad i slobodne vikende, pa čak i da traži posao izvan zatvorskog kruga, a istina o krivici drugih izvršilaca tog najopakijeg zločina, više nije sporna. Sporno je da li će ikada biti utrvrđena dokraja i da li vrednosni sistem društva dopušta ožalošćenim porodicama žrtava i javnosti punu istinu i satisfakciju. Jer svi, naravno, znamo ko je bombardovao i kakav je to zločin, ali sad se zna i da se tragedija mogla izbeći i da postoji krug odgovornih.

Tagovi

Povezani tekstovi