Sednice opštine bez TV prenosa

Leskovac, Lebane – U malenoj, nerazvijenoj opštini Lebane, na jugu Srbije, poslednjih nekoliko dana došlo je do ozbiljnih nesporazuma između rukovodstva jedine radio i TV stanice, Caričinog grada, i čelnika lokalne samouprave oko gazdovanja predajnikom u tom kraju, ali i izdvajanja nadoknade ovoj medijskoj kući za praćenje rada SO i njenih organa, ali i kolektiva čiji je osnivač lokalna samouprava.
Prema novom predlogu mesečne nadoknade TV i radiju Caričin grad predviđeno je da se iz kase SO izdvoji tri puta manje para nego lane, odnosno 50.000, umesto 150.000 dinara!
– Svesni smo teškoća u kojima se nalazi naša sredina, odnosno besparice koja je prisutna u opštinskoj kasi, ali je potcenjivački stav rukovodstva da nam za svakodnevno izveštavanje o radu SO, javnih i javno komunalnih preduzeća i drugih ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava planira mesečno izdvajanje 50.000 dinara. Za nas je to neprihvatljivo i zato smo spremni da prekinemo direktne TV prenose SO Lebane – kaže Srđan Živković, direktor RTV Caričin grad.
Nečijim hirom u lokalnoj samoupravi, bilo nam je onemogućeno da dođemo do predajnika i nekoliko dana nismo mogli da emitujemo vlastiti program – kaže Živković.
Lebanski predsednik opštine, Mića Stanković, ugledni profesor matematike na Niškom univerzitetu, jedini doktor nauka u fotelji predsednika opštine na jugu Srbije, kaže da se svaki nesporazum može prevladati dobrom voljom i jasnom argumentacijom.
– U svim sredinama, zbog poznatih problema koji su prisutni u budžetima lokalnih samouprava, nalaze se načini za štednju. Nove mere se preduzimaju i u našoj lokalnoj samoupravi, ali to ne sme da ide na štetu naših građana, jer želimo da budu dobro, pravovremeno informisani. Zbog toga ćemo, što je i prirodno, razgovarati i o daljem praćenju rada SO na TV Caričin grad i o obavezama koje imamo prema ovoj informativnoj kući – veli prof. dr Mića Stanković, predsednik opštine Lebane.
Na prošlonedeljnom sastanku predstavnika lokalne samouprave i radio TV Caričin grad čulo se da se iz budžeta SO izdvajaju pozamašna sredstva za rad dve novinarke, dopisnice beogradskih glasila (njihova imena, a i iznos do sada uplaćenih sredstava nije saopšten), ali je rečeno da su one angažovane oko ažuriranja zvaničnog sajta opštine Lebane.
– Takvo obrazloženje ima prizvuk crnohumorne priče. Logično je pitanje ko je i pod kojim uslovima doneo odluku da građani iz budžeta finansiraju rad novinarki iz drugih sredina, kao što je, dabome, pravo pitanje koliko stvarno vredi izveštavanje naše radio i TV kuće, rada lokalnog parlamenta i institucija čiji je ona osnivač – zaključuje Srđan Živković, direktor i vlasnik RTV Caričin grad.


D. Kocić

Tagovi

Povezani tekstovi