Sutra Svetski dan slobode medija

U prethodnoj deceniji ubijeno je više od 500 novinara, a većina počinilaca tih ubistava je na slobodi. Prema podacima Svetske asocijacije novinara, samo tokom prošle godine u svetu je ubijen 71 novinar, a 15 u prvim mesecima ove godine.

Medija centar i Nezavisno udruženje novinara Srbije navode da je Srbija i Crna Gora deo te statistike jer su ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Duška Jovanovića nerasvetljena, a novinari i dalje dobijaju pretnje da će doživeti njihovu sudbinu. „Medijski zakoni se ne primenjuju, medijski saveti, organi i agencije ne funkcionišu. Na ‘slobodnom tržištu’ mogu opstati najčešće oni mediji koji su se uortačili s mafijašima, a većina novinara živi i radi u nemogućim uslovima“, kaže se u saopštenju.

Svetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991, kada je na konferenciji Ujedinjenih nacija u Vindhuku, u Namibiji, usvojena Deklaracija o slobodi medija koja je cenzuru proglasila grubim kršenjem ljudskih prava.


„Nezavisnost“ za pet minuta tišine

Granski sindikat medija „Nezavisnost“ pozvao je sva sredstva informisanja u Srbiji da se povodom Svetskog dana slobode medija priključe akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, prekidom rada i čitanjem ili objavljivanjem Proglasa o slobodi medija.

Akcija će trajati od 11.55 do 12.00, najavio je Sindikat „Nezavisnost“ i pozvao štampane medije da objave Proglas u svojim izdanjima, a elektronske da ga za vreme akcije pročitaju posle prekida redovnog programa i puštanjem instrumentalne muzike. TV stanice su pozvane da objave proglasa.


Ćuruvija pisao učesnicima konferencije WAN

Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, zamolio je Svetsku asocijaciju štampe, WAN, da sutra na konferenciji u Londonu postavi pitanje vlastima u Srbiji zašto je ubistvo njegovog brata ostalo nekažnjeno i posle šest godina.

Ćuruvija je u pismu pozvao učesnike konferencije da pomognu kolegama u Srbiji, koje se već šest godina bore s vlastima da naručioci i ubice budu izvedeni pred lice pravde. „Institucije države Srbije apsolutno ignorišu sve zahteve Slavkovih kolega koje skoro svakodnevno zahtevaju da to ubistvo bude razrešeno“, naveo je Ćuruvija.

Tagovi

Povezani tekstovi