Pranje biografija pred svedocima

„Mi 2009. Svetski dan slobode medija dočekujemo kao zemlja na 83. mestu od preko 150 u kojima je sprovedeno istraživanje.“ Inače, to istraživanje je, inače, preneto u izveštaju o slobodi medija organizacije “Fridom haus” za 2008. koje je obuhvatilo 195 zemalja.


Sedlarevićeva kaže da novinari i drugi zaposleni u medijima imaju višestruke probleme, mnogi ni regulisan pravni status.
– Rade po raznoraznim ugovorima o delu, ne uplaćuje im se penziono i socijalno osiguranje, što je osnov egzistencije svakog – kazala je ona i dodala kako primena zakona o informisanju i radiodifuziji pokazuje da “nisu dobri”, pa očekuje da budu izmenjeni.


– Nezavisnost je preduslov slobode svake medijske kuće, koje moraju biti nezavisne u odnosu i na političke stranke i pojedince, vlasnike velikih kapitala – rekla je ona, podsećajući, da je privatizacija medija u toku, ali “ne ide kako treba”.


Ona je rekla da su devet godina posle demokratskih promena nerazjašnjena ubistva i napadi na novinare, te da smo “svedoci pranja biografija” izveštača koji su “bitno doprineli vladavini Miloševića”.
– To je nedopustivo i sramota je i za ovu zemlju i za novinarstvo kao profesiju – kazala je potpredsednica Skupštine Vojvodine.


S. Nikolić

Tagovi

Povezani tekstovi