NDNV: Hitno zaustaviti rad piratskih emitera!

Svojim nezakonitim radom piratske stanice značajno ugrožavaju ionako otežan rad legalnih emitera, te se mnogi od njih nalaze u veoma teškoj finansijskoj situaciji, a neki i na ivici stečaja.


Iako su u više navrata predstavnici RRA obećavali da će rešiti ovaj problem, do sada skoro ništa nije učinjeno na tom planu. Kada im se lokalni emiteri obraćaju za pomoć, RRA – a to je krasilo i njen dosadašnji rad – pokazuje neprofesionalnost i osionost, i umesto da izađe u susret zahtevima i molbama emitera – ona im predlaže da vrate zakonito stečene dozvole za rad. Ako pritom uzmemo u obzir da su tantijemi koje regionalne i lokalne stanice plaćaju RRA – izuzetno visoki, i da je njima praktično uveden dodatni porez na medije, moramo da se pitamo da li je uloga RRA da stvara i reguliše uslove za nesmetan rad radijskih i tv stanica ili da im uzima „danak“ i otežava im život. I sve se to dešava u situaciji kada mediji ionako, zbog ekonomske krize, izuzetno teško posluju.


Nezavisno društvo novinara Vojvodine takođe zahteva da se pod hitno promeni način obračuna naplate troškova za SOKOJ i OFPS, kao i da se rad ove dve institucije učini transparentnim. Činjenica je da ovi troškovi takođe predstavljaju značajnu stavku u rashodima legalnih emitera, a da stanice uglavnom ne znaju šta njime plaćaju.


Ukoliko se RRA, RATEL i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije ponovo ogluše o naš zahtev da suzbiju pirateriju, bićemo prinuđeni da radijskim i televizijskim stanicama čiji je opstanak ugrožen zbog nelegalnih emitera, predložimo da svoja prava zaštite na sudovima, domaćim i međunarodnim, i da im u tome pružimo punu podršku!

Tagovi

Povezani tekstovi