Svedok (ne)istine postoji

U to ime, molim „Politiku” da u rubrici „Među nama”, gde je objavljena informacija Branka Žujovića o tome kako je uvažena gđa Ljiljana Smajlović, na sednici Uprave UNS-a, predložena za jedinog kandidata za budućeg predsednika UNS-a, objavi i moje svedočenje o sednici 15. aprila, jer sam član uprave i potpredsednica Aktiva novinara veterana UNS-a.
Na dnevnom redu pomenute sednice 4. tačka glasila je: „Utvrđivanje kandidata Uprave UNS-a koji će biti predloženi na izbornoj skupštini”. Predloga u pisanom obliku nije bilo. Predsednik Nino Brajović predložio je članovima uprave gđu Ljiljanu Smajlović, ističući da je to inicijativa gornjomilanovačkog aktiva novinara, čiji je predstavnik Petar Jeremić, član uprave UNS-a.
Istog dana (15. aprila u 10.30) predsedništvo Aktiva veterana svodilo je tronedeljnu raspravu o kandidatima za predsednika UNS-a i pripremilo u pisanoj formi biografije g. Ljubodraga Stojadinovića i Đure Bilbije i njihove predloge programa rada UNS-a u sledećem mandatu. Nažalost, onemogućeno mi je da ravnopravno sa gornjomilanovačkim aktivom predložim kandidate Aktiva veterana, na istoj sednici 15. aprila, da bi potom, članovi uprave, na predlog Ivice Milosavljevića i Nina Brajovića izglasali odluku da uprava predlaže izbornoj skupštini samo jednog kandidata. Dakle, dva su eliminisana pre nego što su i predložena.
Kandidovanje je obavljeno po džugašvilijevskom metodu: „Imaš čoveka, imaš problem – nemaš čoveka, nemaš problem!” Ta logika je korišćena i u tekstu Branka Žujovića, ali problem s istinom je ostao. Jer, Ljiljana Zorkić, član uprave, svedok je manipulacije i nedopustivog kršenja demokratskih procedura na sednici uprave UNS-a 15. aprila 2009. godine.
U međuvremenu, na izbornoj sednici Skupštine aktiva veterana, održanoj 22. aprila, pročitano je pismo Ljubodraga Stojadinovića, uglednog novinara „Politike” koji se zbog zdravstvenih razloga, ali i zbog nedemokratskih pritisaka, povukao iz izborne trke za predsednika UNS-a. Ostao je samo kandidat Đuro Bilbija. Ali, opet je proradio džugašvilijevski metod: predsednik UNS-a Nino Brajović izneo je frapantan podatak iz evidencije o članstvu – Đuro Biblija (novinarstvom se bavi od sedamdesetih u „Večernjim novostima”) nikad nije bio član UNS-a! Znači, nastavlja se već primenjen način kandidovanja budućeg predsednika UNS-a „nemaš čoveka, nemaš problem!”
Istine radi, bitno je reći da je poznati novinar Đuro Bilbija kao jedan od najboljih 1986. godine primio nagradu UNS-a. Ako to nije dovoljno za ispravljanje greške u evidenciji o članstvu, za uvažavanje je predlog skupštine aktiva veterana Izvršnom odboru UNS-a da postupi po molbi Đure Bilbije od 21. aprila i primi ga u redove Udruženja novinara Srbije, jer ne postoji razlog da to tako ne bude. A izborna skupština u Vrnjačkoj Banji moći će da od dva ravnopravno predložena kandidata izabere jednog kojem će poveriti mandat.


Ljiljana Zorkić, Zemun

Tagovi

Povezani tekstovi