Pljačka viđena očima svedoka

Bivša predsednica stambene komisije u Radio-televiziji Srbije Lidija Janković svedočila je u ponedeljak na suđenju bivšem direktoru RTS-a Dragoljubu Milanoviću da su stanovi takozvanim deficitarnim kadrovima dodeljivani mimo te komisije i da je o tome odlučivao Milanović.
Ona je rekla da je pravilnikom stambene komisije bilo propisano da o rešavanju stambenog pitanja deficitarnih kadrova odlučuje direktor, po preporuci njihovih rukovodilaca, ali nije mogla da se seti koliko je stanova dodeljeno.


Milanović je pred Okružnim sudom u Beogradu optužen da je zloupotrebom službenog položaja od septembra 1996. godine do avgusta 2000. godine, bez saglasnosti urednika i mimo stambene komisije, dodeljivao stambene kredite deficitarnim kadrovima i tako drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od 38 miliona dinara.


Podsetimo, Milanović u zatvoru u Požarevcu izdržava kaznu od 10 godina na koju je osuđen kao odgovoran za pogibiju 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine.
Lidija Janković je navela da ne zna da li su rang liste za deficitarne kadrove bile okačene na oglasnim tablama u RTS, niti je ona dobijala te liste.


“Izveštaji o dodeljnim stanovima pravljeni su i dostavljeni Upravnom odboru svake dve godine, a nije mi poznato šta je od te dokumentacije ostalo posle paljenja RTS-a 2000. godine. Mislim da su stambeni dosijei sačuvani, jer je ta služba bila smeštena na Sajmu”, navela je Lidija Janković.
Dodala je da su sredstva za stanove izdvajana iz poslovnog fonda, ali da se ne seća pojedinačnih slučajeva.


Sudija Bojana Paunović predočila je svedokinji iskaz iz istrage u kojem je navodila brojeve odluka o dodeli stanova. “Verovatno mi je istražni sudija pokazao te odluke pa sam potvrdila. Sada stvarno ne mogu da se setim tih brojeva”, rekla je Lidija Janković


Optuženi Milanović dobacio je da bi “mogla da odgovara i za odluke vlade”, pa je sudija opomenula optuženog da ne dobacuje.


Bivša predsednica stambene komisije RTS-a je navela da je ona istovremeno bila i deficitarni kadar i rangirana na listi “nedeficitarnih kadrova”, ali da u tome ne vidi ništa sporno. “Dobila sam pozajmicu za poboljšanje stambenih uslova na osnovu preporuke mog rukovodioca Dušana Jakovljevića i tu pozajmicu i danas vraćam.


Upravni odbor RTS-a je posle 2000. godine odlučio da poništi sve dodele stanova, ali je posle doneo odluku o poništavanju odluke o poništavanju i krenuo na pojedinačne slučajeve”, rekla je
Lidija Janković. Objasnila je, takođe, da je “nedeficitarnim kadrovima” stambeno pitanje rešavano zakupom, kreditom i dodelom sredstava za adaptaciju, kao i kratkoročnim pozajmicama za kvarove u stanu.


Milanovićeva supruga Ljiljana Milanović je, prema njegovoj proceni, bila “deficitarni kadar“, te je stoga 18. oktobra 1996. godine dobila stan od 37,56 metara kvadratnih u Šantićevoj ulici.


“Ugovor o zakupu potpisali su zakupac Ljiljana Milanović i za zakupodavca Dragoljub Milanović. Potom je Dragoljub Milanović i generalnog direktora RTS proglasio za deficitarni kadar i dodelio sebi stan od 196 kvadrata, vredan 530 hiljada maraka. Milanović je pre toga ustupio TV stan od 62 kvadrata, što ukazuje da su u trenutku dobijanja stanova i on i supruga Ljiljana imali u potpunosti rešeno stambeno pitanje”, ocena je Radne grupe koju je, na insistiranje Sindikata Nezavisnost formirana u RTS.



 


 

Tagovi

Povezani tekstovi