Poslanička debata o RTS i TV Palmi

Obrazlažući ovaj predlog Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, objasnila je da izmenama zakona treba omogućiti da Savet RRA radi u punom sastavu i da se izbegne blokada u radu te institucije. Opozicioni poslanici najavili su da neće podržati taj predlog, tražeći da se zakon izmeni „suštinski, a ne samo tehnički“.
Kolundžija je objasnila da je mandat dvoje članova Saveta RRA istekao 17. februara, ali da ovlašćeni predlagači – NVO i mediji – do sada nisu mogli da usaglase svoja dva predloga. Ona je navela da će se izmenama zakona stvoriti mogućnost da nadležni Odbor za kulturu, u situaciji kada dobije više predloga, može da utvrdi listu kandidata koji se biraju, a rokovi se ne bi doveli u pitanje. Ona je odbacila primedbe opozicije da je namera predlagača da vlast uspostavi kontrolu nad tim nezavisnim telom.
Poslanici opozicionih stranaka raspravu o predloženim izmenama zakona iskoristili su juče za kritiku rada RRA, navodeći da ništa nije uradila kako bi se sredio haos koji vlada u medijskom prostoru i da je pod uticajem stranaka na vlasti. Tokom rasprave zatraženo je da se preispita rad RTS-a i njegovog direktora Aleksandra Tijanića, jer „RTS ne ispunjava svoje osnovne funkcije“.
Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Napred Srbijo, ocenio je da lider JS Dragan Marković Palma na svojoj TV Palma plus „favorizuje vlast“.
Jasmina Milošević, poslanica JS, negirala je da je Marković vlasnik te TV stanice i istakla da ta kuća podjednako prati rad svih stranaka.
Poslanici SRS-a založili su se za izmenu celog Zakona o radiodifuziji, dok su poslanici LDP ocenili da izmene Zakona rešavaju tehnički, ali ne i suštinski problem. Ivan Andrić iz LDP-a je rekao da „nijedan od predloženih kandidata za Savet RRA nije odgovarao vladajućoj koaliciji, zbog čega je Odbor za kulturu odlučio da poništi konkurs, iako je Skupština u plenumu mogla da odlučuje o tome“.


M. R. Milenković- L.Valtner

Tagovi

Povezani tekstovi