RTS nekad i sad

Da li ima uticaja političkih stranaka na RTS ne znam, jer u to nisam upućen, a nisam ni kompetentan da o tome sudim, ali da li je program RTS-a u protekloj godini najbolji u istoriji RTS-a od njenog postanka, mogu sa puno argumenata i veoma stručno da kažem da nije, jer sam u RTS-u proveo 30 godina na raznim poslovima.
Kako i na koji način je Kolegijum RTS-a saznao mišljenje miliona građana i kako je procenio da je u protekloj godini program RTS-a najbolji u njegovoj pedesetogodišnjoj istoriji? Ko je to ocenjivao? Po kojim kriterijumima? Po kojim vrednosnim sudovima? Da li su bolje serije Lole Đukića ili Siniše Pavića, Novaka Novaka ili Radoslava Pavlovića, Žike Lazića ili Radoša Bajića?
Ko to može da poredi? Ko može to da proceni objektivno i stručno? Niko. Zašto? Zato što je TV program jedan efemerni proizvod namenjen određenom trenutku, nastao u određenim vremenskim i istorijskim okolnostima. Svaki TV program je slika vremena i svedočanstvo o vremenu u kome je nastao. Svako vreme ima svoje TV junake. Oni žive koliko žive i njihove serije na malom ekranu. I zatim nestaju iz našeg pamćenja, neki odu u zaborav, a neki nam se ponekad vraćaju iz prošlosti kao deo naše mladosti, u vidu TV repriza.
Ali jedna stvar u TV programu može sasvim objektivno da se proceni. To su zasluge ljudi koji su u određenom vremenu stvarali TV program na RTS-u. Podsetio bih na urednički sastav RTS-a devedesetih godina, za koje lično smatram da su bile „zlatne godine televizije” nikada prevaziđene.
Program su kreirali: Zora Korać, Muharem Pervić, Čedomir Mirković, Ljubomir Radičević, Vasilije Popović, Novak Novak, Miodrag Marinković, Ljubivoje Ršumović, Dragan Babić, Slobodan Stojanović, Slobodan Novaković, Dragan Nikitović, Filip David, Milovan Vitezović… Reditelji u RTS-u tih godina su bili: Aleksandar Đorđević, Svetislav Stefanović Ravasi, Sava Mrmak, Zdravko Šotra i mnogi drugi.
Ne želeći da potcenjujem sadašnji uređivački sastav RTS-a, sigurno je da i danas ima puno mladih i darovitih stvaralaca u ovoj kući, oni ipak još uvek ne mogu da se porede sa svojim kolegama ranijih generacija. Kao što današnji televizijski program, bez obzira na to koliko to želeli članovi Kolegijuma RTS-a, ne može po kvalitetu da se poredi sa TV programom devedesetih godina.


Predrag Perišić,
red. profesor FDU-a (i dugogodišnji urednik RTS-a), Beograd 

Tagovi

Povezani tekstovi