„Luka Beograd“ krije podatke o aranžmanu sa Milanom Perovićem

Na današnjoj sednici Odbora za rešavanje sukoba interesa neće se raspravljati o slučaju Milana Perovića, predsednika Upravnog odbora Direkcije za građevinsko zemljište za koga postoji sumnja da je u sukobu javnog i privatnog interesa jer je kao pravni savetnik pružao usluge „Luci Beograd“ sa kojom je Grad u sudskom sporu. Iako je čak bila najavljena i mogućnost da se taj predmet možda već danas reši odnosno izrekne mera Peroviću ili obustavi postupak, ceo slučaj je skinut sa dnevnog reda jer Odbor nije dobio potrebne podatke.
„To nije na dnevnom redu zbog toga što nismo dobili ono što smo tražili“, kaže Slobodan Beljanski predsednik tog republičkog Odbora. Na pitanje da li se čekaju podaci iz „Luke Beograd“, Beljanski nije mogao da potvrdi ali je na našu konstataciju da „Borba“ čeka odgovore Luke još od kraja aprila rekao „ verovatno je takva situacija i danas“.
Prema informacijama „Borbe“, „Luka Beograd“ je Odboru za sukob interesa prosledila nepotpune podatke tako da se ne zna kada je tačno i do kada angažovala Perovića kao svog savetnika. Od „Luke Beograd“ su ponovo tražene te informacije ali je mala moguć nost da će ih to preduzeće poslati do početka današnje sednice Odbora, tim pre što nema zakonsku osim moralnu obavezu da to uradi.
Ni na juče ponovljena pitanja, prvi put upućena još 21. aprila, „Borba“ nije dobila do zaključenja ovog broja odgovor iz „Luke Beograd“. To preduzeće, u vlasništvu Milana Beka, Miroslava Miškovića i Ivane Veslinović, već nekoliko godina vodi sudski spor sa Gradom oko prava korišćenja oko 200 hektara zemljišta čija se vrednost procenjuje na milijarde evra.
Odbor za sukob interesa predmete rešava u proseku u roku od mesec i po ali ima i ekstremnih slučajeva koji traju i po godinu dana kao što je bilo na primer u vezi sa nekadašnjim ministrom za infrastrukturu Velimirom Ilićem povodom izgradnje bolnice u Kačulici. Aleksandra Kostić PR Odbora za sukob interesa podseća da ta institucija nema instrumente kojima bi naterala nadležne da im dostave tražene informacije a mere koje izriču su samo moralnog karaktera. Prema njenim rečima, novi zakon o rešavanju sukoba interesa trebalo bi da to promeni.
Perović je član DS ali je interesantno da ga je na fukciju predsednika Direkcije za građevinsko zemljište Beograda predložio LDP. Ta stranka je više puta demantovala da je njihov finansijer upravo Milan Beko, jedan od vlasnika „Luke Beograd“. Partija Čedomira Jovanovića je Perovića „nominovala“ sa obrazloženjem da je stručnjak za sporove oko građevinskog zemljišta. Perović, iako nadoknadu prima kao član Upravnog odbora gradske direkcije, nije dostupan za medije i „Borba“, ni posle više od mesec dana od kada se obratila Direkciji za građevinsko zemljište i Gradskom veću, nije uspela da dobije odgovore da li je taj član DS savetovao Luku kako da dobije sudski spor sa Gradom.
Perović je na čelo Upravnog odbora gradske Direkcije došao septembra 2008. godine i po sadašnjem Zakonu o sukobu interesa on nije u problemu čak i ako je još 30 dana nakon postavljenja na gradsku funkciju radio za Luku u aktuelnom sudskom sporu oko gradskog zemljišta. Republički Odbor pokrenuo je inače dva spora protiv Perovića, jedan zbog osnovane sumnje da je u sukobu interesa, a drugi zbog neprijavljenih prihoda i imovine. Perović se, kao što zakon nalaže, izjasnio u roku od 15 dana od kada je Odbor javno saopštio svoju sumnju krajem aprila.
Slučajem „Luke Beograd“ bavi se, doduše tek u poslednje vreme, i gradska vlast. Nakon sumnje da je u slučaju prodaje „Luke Beograd“ ugrožen javni interes i da je gradska kasa oštećena za milijarde evra, upravo je LDP krajem aprila inicirao da Skupština grada formira Anketni odbor na čijem čelu je njihov poslanik Dejan Ranđić. Na prošloj sednici Anketnog odbora svoj iskaz je dao i gradonačelnik Dragan Đilas koji je više puta ponovio da nije stručan za tu oblast. Đilas je tada rekao da nije tražio saglasnost Gradskog veća za neformalne razgovore s predsednicom kompanije „Luke Beograd“ Ivanom Veselinović čiji finale je 17. marta bio zajednički Memorandum o razumevanju. Gradonačelnik Beograda je objasnio da je u to vreme Grad pokušavao da se po treći put sudskim putem ponovo uknjži kao vlasnik zemljišta na lokaciji Luke i da je hteo da napravi kompromisno rešenje s Lukom jer je Okružni sud prethodno već dva puta poništavao takvu uknjižbu.


Zorica Mihajlović

Tagovi

Povezani tekstovi