Vlasnik "Tajmsa" kupuje 3. kanal

Medijska kuća „Njuz korporejčn“, čiji je vlasnik Australijanac Rupert Mardok, namerava da kupi Treći kanal RTS-a, tvrdi dobro obavešteni izvor Kurira.


-Mardok, ali i izvesni domaći tajkuni, nameravaju da kupe neku od ovdašnjih TV stanica. Pored Trećeg kanala, za koji je Mardok spreman dobro da se isprsi, u igri je klinički mrtvi, „Yu info“ kanal, kaže naš sagovornik, koji je insistirao na anonimnosti, i dodaje:“-Ipak, s obzirom na strog i precizan Zakon o radio-difuziji, to će ići teško. Naime, Savet za radio-difuziju, koji važi kao najnezavisnije telo u državi, uskoro će se baviti dodelom frekvencija, a sudeći prema uslovima koje će TV kuće morati da zadovolje, u konkurenciji prva dva nacionalna programa i Pinka, teško će neko moći da se „prošvercuje neopaženo“.


Izvor Kurira takođe ističe da su Mardokovi emiseri već nekoliko godina „aktivni“ u srpskim medijima, ali da su se svi njegovi pokušaji da posluje u Srbiji do sada završavali neuspehom. Rupert Mardok, čija se medijska imperija prostire na pet kontinenata, vlasnik je britanskog tabloida „San“, zatim magazina „Njuz of dvorld“, „Tajms“, TV stanica „Skaj“ i „Foks“…Kupivši za milijardu dolara američku izdavačku kompaniju „Harper i Rou“ i britansku „Vilijam Kolins pablišing“, postao je glavni svetski igrač i u toj branši. Kompanija „Njuz korporejšn“ ima skoro 800 poslovnih jedinica u 52 zemlje, uključujući Bermude, Mauricijus i Kubu.


R.S.

Tagovi

Povezani tekstovi