Političara postavili na mesto urednika

Milan Lukić, biznismen i lider Koalicije za bolje Smederevo koja je deo gradske vlasti, zaposlio se u Televiziji Smederevo, čiji je grad vlasnik, kao urednik sportskog programa. Lukić sam tvrdi da se zaposlio preko veze, bez konkursa, novinarskog iskustva i kvalifikacija. Ugovor o radu potpisao je v.d. direktora televizije Igor Đokić, koga je upravo Lukićeva koalicija predložila na to mesto.


– Zaposlio sam se preko veze, jer se tako ljudi zapošljavaju u svim javnim preduzećima. Pošto me je gradonačelnik Predrag Umičević uklonio sa mesta savetnika za ekonomiju i investicije, znajući koliko je Smederevo dobilo para od Ministarstva za infrastrukturu i iz NIP-a. Krenuo sam „trbuhom za kruhom”, na novi posao, kao urednik sportskog programa. Uvažavam novinarsko znanje i iskustvo, ali ja bolje poznajem pozadinu finansiranja pojedinih gradskih klubova iz budžeta i želim da se vidi ko koga finansira i ko vodi klubove koji dobijaju najviše iz gradske kase, odnosno da li o tome odlučuju organi lokalne samouprave ili pojedinci – kaže Lukić, naglašavajući da želi da promoviše masovni sport i seoski fudbal, a svoju predizbornu kampanju u selima u dobroj meri je vodio kroz sponzorisanje nekoliko lokalnih ligaša. Pored toga, istakao je i nameru da posle „kaljenja” na sportu pokuša da se izbori i za poziciju glavnog urednika TV Smederevo.
– Nove kolege bile su malo zbunjene i nepoverljive kada sam došao na sastanak redakcije i predstavio se kao novi radnik TV Smederevo, ali rekao sam da sam tu da im pomognem i poboljšam njihov status, a i u informisanju u gradu ima dosta toga da se popravi – kaže Lukić.
Vršilac dužnosti direktora TV Smederevo nije imao odgovor na pitanje o razlozima i kriterijumima za prijem Lukića u radni odnos i imenovanje za jednog od urednika po ugovoru o radu koji važi od 1. juna.
– Mogu samo da kažem da nije bilo zakonske prepreke za zaposlenje Milana Lukića – rekao je Igor Đokić, a od komentara se uzdržao i glavni i odgovorni urednik Saša Šparović.
– Nisam još zvanično obavešten o zaposlenju i imenovanju Milana Lukića, ali znam za to i nemam komentar – glasio je odgovor gradonačelnika Smedereva Predraga Umičevića na isto pitanje.
Lukić tvrdi da je u protekle dve godine bio bez zaposlenja, jer se povukao iz biznisa. Kaže da nije više vlasnik „Metalservisa” i „Metalkoopa”, već da je jednu firmu preneo na akcionare, a da je druga pred zatvaranjem. Priznaje da je učestvovao u privatizaciji lokalnog nedeljnika „Naš glas”, ali negira svoje vlasništvo nad listom.
– Nisam vlasnik „Našeg glasa”, ali je list pod mojom kontrolom, jer sam pomogao prijateljima da ga kupe na licitaciji. To je firma „Zodufin”, koja je vlasnik i „Jugovo Banje”. Od čega sam živeo, kao nezaposlen? Nemam drugi izvor prihoda, osim kirije za poslovni prostor u Beogradu. Od toga prihodujem oko 15.000 evra mesečno – kaže Lukić. Lukić dodaje da je zapošljavanjem u lokalnoj televiziji hteo da pošalje poruku koalicionim partnerima, jer opozicija u gradu „ne postoji”.
Bivši vršilac dužnosti direktora TV Smederevo, novinar Jovica Šešlak, koga je na funkciji u ovom lokalnom glasilu nasledio Lukićev kandidat, smatra da je ovo skandal.
Na početku ove vlasti čuli smo najavu skidanja medijskog mraka u gradu, a ovo je mrak nad mrakovima. Kada god su političari pokušavali da kreiraju uređivačke politike medija, imali smo čak i tragične posledice. Imali smo pojedine novinare, kao aktivne činovnike vlasti. Sada je sve obrnuto i neverovatno. Političari iz vlasti hoće da budu novinari – kaže Šešlak.


Radan Jevtović

Tagovi

Povezani tekstovi