NUNS osudio ucenjivačko ponašanje Future plus

Ovom odlukom Futura plus najdirektnije krši član 16. Zakona o javnom informisanju koji propisuje da “lice koje se bavi distribucijom javnih glasila ne sme da odbije da distribuira nečije javno glasilo bez opravdanog komercijalnog razloga, kao ni da za distribuciju javnog glasila postavlja uslove koji su suprotni tržišnim principima”.


Zapanjujući potez Future plus usledio je nakon što je Kompanija Novosti pustila menicu u iznosu od 53 miliona dinara, kako bi naplatila potraživanja od ove distrubiterske kuće koja u izmirenju tog duga kasni više od 90 dana.


 NUNS je i ranije ukazivao na nedopustivo, ucenjivačko ponašanje distributerskih kuća prema novinskim izdavačima. Javna je tajna da u tome prednjači Futura plus koja raspolaže mrežom od 1250 kiosaka na teritoriji Srbije i koja najvećim novinskim izdavačima kao što su Politika, Blic, Večernje novosti, Pres… duguje milione evra, dok pojedini mali izdavači na naplatu duga čekaju i duže od godinu dana. To dodatno ugrožava poslovanje novinskih kuća koje pod udarom globalne ekonomske krize ionako jedva sastavljaju kraj s krajem. 


 Sloboda javnog informisanja i slobodna distribucija javnih glasila su nedeljivi i nesporni javni interes svakog demokratskog društva, i zato NUNS očekuje hitnu reakciju nadležnih inspekcijskih i drugih državnih organa kako bi se ovaj i drugi distributeri štampe primorali da poštuju Zakon i ugovore sa novinskim izdavačima. 


 Sekretarijat NUNS-a 


U Beogradu 5. juna 2009. godine

Tagovi

Povezani tekstovi