„Novosti“, „Politika“ i RTS pod istragom

Beograd – Bivši sadašnji novinari i uerednici dnevnih listova „Večernje novosti“ i „Plitika“, kao i RTS-a nalaze se pod sitragom Tužilaštva za ratne zločine, saznaje Press. Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić potvrdio je juče za Press da se istražuje da li su neki novinari svojim radom podstrekivali na zločine. On, međutim, nije hteo da kaže o kojim se medijima i tekstovima konkretno radi. Vekarić objašnjava da je Tužilaštvo angažovalo „ekipu novinara“ koja analizira sporne tekstove i emisije.


– Po našoj proceni, ima stvari iz medija iz tog vremena koje su inicirale neke zločine, ali u cilju istrage još ne možemo da govorimo o kojim tekstovima i medijima se konkretno radi-rekao je Vekarić, i dodao da se taj proces „ne odnosi samo na domaće, već i na medije u Bosni i Hrvatskoj“.
Predsednica UNS-a Liljana Smajlović kaže za Press da je „nesporno da je devedesetih godina u svim bišim republikama Jugoslavije bilo novinara i medija koji su huškali na rat“. – Ako tužilaštvo misli da nekoga može strpati u zatvor za ta dela, ne razumem zašto je ovako dugo čekalo. Veoma sam radoznala, ipak, da čujem ko su ti novinari koji za potrebe tužilaštva analiziraju sumnjive tekstove i emisije. Pratila sam rad međunarodnih sudova i znam da je prag za dokazivanje medijskog zločina vrlo visok. U Ruandi je, na primer, osuđen urednik radio-stanice Mil Kolin, na čijim su talasima emitovani konkretni pozivi na ubistva- navodi Smajlovićka. Ona je dodala da se „ne može osporavati činjenica da je u Srbiji bilo novinara čija se etika i profesionalna savest potpuno zakazale početkom devedesetih“.
-Biću, ipak, protiv nove medijske hajke na one koji su ćutali, tim pre što u srpskoj vlasti danas sede političari koji su podsticali i nagrađivali nemora- upozorava predsednica UNS-a.
Na drugoj strani, potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović kaže da to udruženje „pozdravlja inicijativu tužilaštva“.
-NUNS je i nastao kao odgovor na to što su tadašnji UNS, mediji i neki novinari kršili pravila izveštavanja i od novinarstva stvorili propagadnu ratnu mašineriju“- rekla je Jovanovićka.
Bivši ratni izveštač i urednik RTS- Miodrag Popov kaže da je „ponosan na sve što je radio“.
-Jedva čekam da se otvori ta priča: Moj jedini motiv bila je istina o tim ratovima i na tome sam bazirao sav svoj rad-rekao je Popov. On je dodao da „nema ništa protiv istrage“. Bivši direktor „Politike“ Dragan Haži Antić kaže da „neće uopšte da se bavi najavama tužilaštva“. Bivša novinarka RTS-a Milijana Baletić za Press kaže da ona nema ništa protiv istrage. – Nema spiska na kom nisam bila od devedesetih naovamo, pa me ne bi iznenadilo da se nađem i na tom novom spisku- kaže Baletićka.


O. Milivojčević

Tagovi

Povezani tekstovi