Veljanovski: REM za odluku o petoj frekvenciji „čeka signal odozgo“

Rade Veljanovski; Foto: Medija centar Beograd
Rade Veljanovski; Foto: Medija centar Beograd

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Rade Veljanovski ocenio je da nema racionalnog razloga zašto REM ne donosi odluku o petoj frekvenciji za televiziju sa nacionalnom pokrivenošću i da je „jasno da čekaju signal negde odozgo“.

Veljanovski ističe i da iz REM-a ne mogu da kažu da neće dodeliti petu frekvenciju, da su to eventualno mogli da učine da nije bilo prethodnog konkursa na kom su konkurisale iste televizije kao i sada, a tada su iz REM-a rekli da svi koji su konkurisali zadovoljavaju uslove konkursa. On za N1 kaže da će biti interesantno kako će u REM-u to da razreše, ali da ne očekuje ništa dobro.

 

Profesor ističe da je za REM stručnost i principijelnost jedino ono što kaže vlast i toga se drži.

 

Veljanovski dodaje i da je zvanična inicijativa opozicije za smenu članova REM-a potpuno legitimna, da se radi o kompleksnom pitanju, ali s malo manevarskog prostora da se nešto stvarno promeni.

 

„Mora se imati u vidu da taj isti član Zakona o elektronskim medijima koji omogućava inicijativu sa 20 poslanika, predviđa da ne može doći do odlučivanja u Skupštini dok se ne dobije mišljenje Saveta REM-a koliko su osnovani zahtevi da se neki od članova Saveta razreše. Hajde da zamislimo situaciju da će Savet REM-a da da saglasnost da se njegovi članovi smene“, navodi on.

 

„Teško je verovati da će vladajuća većina čak i ako prihvate inicitivu o tome odlučiti“, istakao je profesor.

 

Prema njegovim rečima, štrajk članova Saveta REM-a samo je prelio čašu i mnogo je krucijalnih razloga u ponašanju REM-a da se pokrene inicijativa razmišljanja o njegovom radu. „Ali bojim se da ovoga puta nećemo uspeti“, istakao je.

 

„REM se ne ponaša onako kako zakon predviđa – drže se striktno samo Zakona o elektronskim medijima jer on daje osnov za njihovo postojanje i rad, ali moraju da uzmu u obzir i Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o javnom servisu, i da akumuliraju sve odrebe koje govore o medijskom pluralizmu, da svaka politička opcija ima prava da se artikuliše u medijima, a i da građani imaju prava da saznaju istinu iz više izvora. Oni sve to ne poštuju i to se videlo u njihovim odlukama o dodeli dozvola za nacionalno pokrivanje i u njihovom monitoringu koji, iako je ukazao da su neke stranke bile privilegovane, u njihovom zaključku toga nema“, dodao je Veljanovski.

 

Podsetio je i da mesecima u medijskom prostoru imamo TV koje imaju permanentnu ratnu propagandu jedna strane države na TVC Hepi, a REM na to uopšte ne reaguje.

 

„REM depolitizovati u ovim okolnostima sa sadašnjom vlašću i političkom atmosferom naravno da nije moguće“, naglasio je i dodao da je zato i izneo predlog da predstavnici institucija od autoriteta budu ti koji umesto skupštine imenuju članove REM-a da bi se omogućilo da na principijelan način ta institucija radi.

Tagovi

Povezani tekstovi