Misija Oebsa-a u Srbiji poziva medije da poštuju prava maloletnika

U izdanju od 16.juna, dnevni list „Kurir“ izneo je tvrdnju da je petnaestogodišnji sin poznate srpske novinarke „narko diler“ i da je bio priveden u policijsku stanicu zbog posedovanja droge. Ovim tekstom prekršen je Zakon o javnom informisanju, koji propisuje da se „maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes.“


 Ovaj novinski tekst je poslednji primer zabrinjavajuće prakse pojedinih medija da ne poštuju pretpostavku nevinosti do donošenja konačne sudske odluke, kao ni druga prava i dostojanstvo pojedinaca, posebno maloletnika.


 „Mediji moraju da poštuju osnovne etičke principe, poput zaštite prava maloletnika. Urednici ne smeju da koriste činjenicu da je roditelj javna ličnost kao izgovor za objavljivanje navoda o privatnom životu deteta,“ rekao je Urstad.


 „Podržavam pravovremenu i energičnu reakciju kako vlasti, tako i medijskih udruženja koji pozivaju da se zaustavi ova praksa. Siguran sam da će ovaj slučaj, kao i drugi slični, biti istraženi na odgovarajući način, a odgovorni sankcionisani u skladu sa zakonom.“


 Misija OEBS-a podržava napore Ministarstva kulture, novinarskih udruženja i medijskih stručnjaka da stvore okruženje u kojem će se poštovati profesionalni standardi, etičke norme i zakonske odredbe u oblasti medija.

Tagovi

Povezani tekstovi