Novinar na pravoj strani

Smatrao je da javne poslove slobode, časti, individualnog dostojanstva građanina i novinara treba svakodnevno braniti, zastupati i ostvarivati. To je ostavio u amanet prijateljima, kolegama, svima koji drže do slobode i do javne časti novinara i građanina. Ja se nadam da ćemo taj amanet valjano ispuniti, rekao je urednik Republike Nebojša Popov.


On je, podsećajući na brojne izdavačke poduhvate Republike koje je osmislio i realizovao Dragoš Ivanović, naglasio da su „Dragoševo shvatanje novinarstva, ličnog integriteta novinara. časti i morala građanina i novinara bili su nešto što on nikome nije nametao, a sam se toga vrlo principijalno pridržavao”.


„Suprotstavljajući se ratnim bezumljima, podržavajući u načelu demokratsku opoziciju i pokret za promene, angažovao se u ‘Republici’ i na drugim javnim poslovima. Očekivao je da 2000. počinje nešto novo. A kada je video da to novo sporo ili nikako ne dolazi, nije pao u očajanje i kuknjavu. Nadam se da će nam dati neki znak odobravanja za ono što činimo, a mi ćemo, verujem, uspeti da mu se valjano odužimo”, rekao je Popov.


Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće podsetila je na dosledni novinarski angažman Dragoša Ivanovića i na njegovo učešće u radu Udruženja.


„Svakoga dana Dragoš je, ako se išta vezano za našu profesiju dogodilo, pitao kako ćemo reagovati. To će NUNS-u mnogo nedostajati. Teško je naći čoveka u kojem su se složile sve prekretnice jugoslovenskog i srbijanskog društva – a Dragoš je na svakoj prekretnici bio na pravoj strani i imao je snage hrabrosti da brani ideje i moralnost. To se zove profesionalizam u našoj profesiji. Bio je čovek vrhunskog obrazovanja, od koga se moglo mnogo toga naučiti, imao je polet, energiju, snagu. Ostavio je iza sebe toliko knjiga i dokumentacije koje će prevazići ovo vreme. Čovek je ono što ostane iza njega, a iza Dragoša su ostali ‘Republika’ i odani prijatelji”, rekla je Nadežda Gaće.

Tagovi

Povezani tekstovi