OEBS: „Kurir“ prekršio zakon

Misija OEBS u Srbiji navela je da je dnevni list „Kurir” 16. juna tvrdnjom da je petnaestogodišnji sin poznate novinarke „narko-diler” prekršio Zakon o javnom informisanju, koji propisuje da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes.


Šef misije Hans Ola Urstad pozvao je medije da poštuju profesionalne i etičke standarde, posebno prava na privatnost pojedinaca i maloletnika.
– Urednici ne smeju da koriste činjenicu da je roditelj javna ličnost kao izgovor za objavljivanje navoda o privatnom životu deteta – izjavio je Urstad.
Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da će policija sprovesti internu istragu kako bi se utvrdilo da li je neko iz neke policijske stanice učestvovao u objavljivanju teksta u listu „Kurir”. Ministarstvo kulture pre­kjuče je podnelo prekr­šajnu prijavu protiv lista „Kurir” zbog objavljivanja sp­ornog teksta.
Televizija B92 najavila je juče da će podneti privatnu krivičnu tužbu za klevetu protiv lista „Kurir” zbog teksta „Privilegovani” i najave na naslovnoj strani „Naftna mafija finansirala B92”.
Tužba će biti podneta protiv odgovornog urednika „Kurira”, budući da tekst nije potpisan imenom autora.
Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić je rekao da ovaj tekst nema veze sa novinarstvom i da je „jasno da je u pitanju hajka protiv te televizije koja je počela neposredno posle završetka emitovanja ‘Insajdera’, koji je pogodio neke centre moći”.

Tagovi

Povezani tekstovi