LDP pisala Premijeru: G17 gajila čudovište

U otvorenom pismu premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću LDP je zatražila da ministar kulture Nebojše Bradić bude smenjen „ukoliko ne može da civilizuje neke medije“.
„Podsetite ministra Bradića da je njegova stranka, pre nekoliko godina, hranila lažima i aferama takva glasila, i stvorila čudovište koje se danas zove Kurir. Danas se to čudovište, kako obično biva, u pokušaju da opstane i zaštiti svoje klijente, okrenulo protiv svih, uključujući i svoje bivše saradnike“, navodi se u pismu LDP-a.


Ministar treba da civilizuje medije


„Ako ministar nije sposoban da civilizuje takve medije, onda ga smenite. Ako druga ministarstva nisu u stanju da zaštite zakon, tražite da to učine“, dodaje se u pismu premijeru.
LDP navodi i da „osnivači i kontrolori takvih medija posluju nezakonito i predstavljaju velike dužnike državi“.


„Vodite Vladu koja se do sada prema Kuriru i sličnim glasilima mafije, narkokartela i kriminalnih klanova, ponašala defanzivno, izbegavajući da prema njima primeni zakon“, navodi se u pismu.


Kurir je 16. juna objavio tekst u kojem se tvrdi da je maloletni sin novinarke Olje Bećković L.V. (15) „priveden u stanicu policije Stari grad jer je kod njega pronađeno oko 15 grama marihuane“.


Ministarstvo kulture saopštilo je istog dana da je podnelo prekršajnu prijavu protiv glavnog urednika lista Kurir Radeta Jerinića zbog naslovne strane izdanja od 16. juna na kojoj je objavljen tekst „Oljin sin narkodiler“.


Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, pod tim naslovom dnevnik je naveo inicijale maloletnika i učinio da on bude prepoznatljiv objavljivanjem informacije čiji je sin.


Ministarstvo kulture: Učinili smo sve


Ministarstvo kulture Republike Srbije saopštilo je juče da je, podnoseći niz prekršajnih prijava protiv odgovornog urednika „Kurira“ Radeta Jerinića, učinilo sve što je u njegovim ingerencijama i da očekuje hitno procesuiranje prijava u sudu.


U saopštenju, povodom izjave Čedomira Jovanovića, ministarstvo podseća javnost da je, po Zakonu o javnom informisanju, nad čijim sprovođenjem vrši nadzor, podnošenje prekršajnih prijava jedina mogućnost u borbi protiv uznemirujućih, neukusnih i pre svega izmišljenih „vesti“.


Te prijave podnete se zbog brojnih senzacionalističkih tekstova i neprimerenih fotografija, čijim objavljivanjem se ne poštuju čak ni osnovni standardi zaštite maloletnika, dodatno vređaju žrtve nasilja i, uz poziv na linč, osuđuje, bez ma kakvih pravosnažnih dokaza i sudskog postupka, jedan deo aktera političkog života u Srbiji, koji uredništvu „Kurira“ nije po volji, napominje Ministarstvo kultire.


„O povredama slobode javnog informisanja odlučuje sud po hitnom postupku, te zato Ministarstvo kulture, apsolutno uvažavajući nezavisnost sudstva, očekuje hitno procesuiranje prekršajnih prijava podnetih zbog kršenja Zakona o javnom informisanju, ali i hitnu akciju finansijskih inspekcija kako bi se što pre istražili navodi u vezi sa dugovanjima po osnovu neplaćanja poreza lista ‘Kurir’, koji se veoma često u poslednje vreme iznose u javnosti“, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezani tekstovi