Dvoličnost „zaštićenih“

Na sajtu Kurira, ali i na forumu B92 brojni su komentari čitalaca i posetilaca vebstranice o „slučaju maloletnog L. V.“, sina poznate novinarke Olje Bećković, koji je, kako je Kurir prošle sedmice ekskluzivno objavio, u maju priveden u policiju zbog posedovanja 15 grama marihuane. Redakcija Kurira izabrala je neke od njih, koji su u jednom saglasni – da je droga velika opasnost za svu decu, bez obzira na to čija su, i da o tome trema da se govori i piše otvoreno.


Kurirov sajt
Ma samo tako, to je lep primer istraživačkog novinarstva… Živo me interesuje da li će biti u sledećem „Utisku nedelje“. Kolere, vi ste najbolji, šaljem vam punu podršku.
Svaka čast novinarima Kurira. Samo budite hrabri, svako dete spaseno droge je pobeda. Vi ste jedini list u Srbiji koji piše istinu. Ostali se, izgleda, plaše vlasti i tajkuna.
Kakve vas sve moralne gromade napadaju, to je za ne verovati – Veran Matić, Tijanić… Smejurija. Nastavite ovako, najbolji ste. Čitam vas samo zbog toga jer se nikom ne šlihtate i imate m… sve da objavite.
Pozovite Brankicu iz „Insajdera“ da reši Oljin problem, ali i probleme sve ostale dece!!!
Nije to jedini mamin i tatin sin koji se tako bahato ponaša, niti će biti jedini čiji će slučaj završiti u fioci. Nego, sajde da se vratimo hapšenju ovih sitnih lopova, da mažemo javnosti oči…
‘Ajde to što su joj uhvatili sina sa drogom, ali smeta mi način na koji se ponela. Tipičan liberalni kvaziintelektualac, ovamo se zalažu za transparenciju, moralno društvo itd, ali kada im zatreba, pretvore se trenutno u „balkanskog primitivca“ i prete raznim vezama, što partijskim što rodbinskim.
Mnogima je teško da kontrolišu svoju decu, ali nisu sva deca postala narkomani i/ili narkodileri. Nema potrebe kriti takve informacije kao što je ova. Ja lično smatram da treba više članaka da se posveti tome šta rade sinovi i ćerke poznatih, ali ne u smislu „Cecina ćerka peva“, već baš ovako, da se prikažu njihov bezobrazluk, bahatost, nepoštovanje zakona…
Sit sam više dvoličnosti u Srbiji. Ona može u svojoj emisiji da udari po svima, a o njoj ne sme niko ništa da napiše. Pazi, boga ti, kakva je to degenerična predstava o demokratiji. Sada je problem ko je preneo informaciju! Vrši se zamena teza. Problem je što njen sin radi te stvari i to je ono što treba da izazove ozbiljno preispitivanje kod svih nas
Ovo što se desilo porodici Bećković je tragedija. Ali postavlja se pitanje ko to nama čita lekcije o moralu? B92?
Možda će izdejstvovati da vas pohapse, a novine spale… ili ćete možda ići u neki logor? Ko zna? Mogu oni svašta…. I da vas streljaju ako treba… u krajnjoj liniji ko ste vi da objavljujete takve vesti? Trebalo je da pomognete. Neko od vas je trebalo da ode u policiju i kaže da je tih 15 grama njegovo (npr. urednik za ekologiju, poljoprivredu), onda obezbediti malom kancelariju da može da radi domaće zadatke i završava noslove, jer biće i kišnih i hladnih dana, pa virusi… Tako se pomaže savesti Srbije. A vi odmah naslovnu stranu…


Forum B92
Petnaest grama je iznad količine za ličnu upotrebu. Zato su i napisali „diler“. Zaista ne znam šta tu nije jasno. Što se tiče kazne za klinca, pa naravno da Oljin sin i Matijin unuk neće dobiti ni zaušku, to je bar jasno.
Ne, ljudi, ovde je vas jednostavno zabolelo što je reč o Olji Bećković, i sad na svaki način pokušavate da obrazložite kako je Kurir „kriv“, „za gašenje“, itd. Još jednom ponavljam: da je reč o maloletnom sinu, recimo, Velje Ilića, vaša reakcija ne bi bila ni nalik ovoj. Hajde da se ne pravimo Toše.
Kako to da je otkrivanje identiteta Bušove maloletne ćerke i Blerovog maloletnog sina okej, a ovo što je uradio Kurir „zločin“? Koliko se ja sećam, britanski tabloidi su razapeli klinca zato što se napio na proslavi male mature i pošto je priveden u paliciju zbog toga. I nije bilo pod inicijalima, nego uz fotografije i sa punim imenom i prezimenom. Dakle?
Dakle, potpuno je nebitno koje novine su objavile ime klinca. Na stranu Kurir. Britanski mediji su sa pravom razapeli pomenute razmažene mamine i tatine sinove. Krajnje je vreme da se i kod nas počne sa istom praksom. I da se raskrinkavaju narkodileri najnižeg i najvišeg ranga. Roditelji ostalih klinaca imaju pravo da znaju ko je taj koji diluje u školi. Isto treba, raditi i sa onima koji su iz poznatih i iz anonimnih porodica. Bez razlike.


 E. G.

Tagovi

Povezani tekstovi