Za borbu protiv piraterije potrebna izmena zakona

On je dodao da bi izmene ova dva zakona omogućile oduzimanje predajnika za nelegalno emitovanje programa, kao i veće kazne za one koji se bave piraterijom. Kada je reč o izboru članova za savet RRA, Karadžić je naveo da bi novinarska udruženja trebalo da se slože oko dva kandidata i da tako Odbor za kulturu i informisanje ne može sam da odlučuje.
Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije, ukazala je da ovo Ministarstvo radi na izmenama Zakona o radiodifuziji i dodala da se nada da Vlada Srbije više neće intervenisati pre nego što se završi nacrt zakona.
– U zakonsku regulativu je potrebno ugraditi odredbu po kojoj se dozvoljava mogućnost privremenog oduzimanja opreme piratima – naglasila je Vučković-Lesendrić. Ona je istakla da bi na sledećoj sednici Vlade Srbije Ministarstvo kulture trebalo da predloži finansijsku vrednost mera za pomoć medijima u lakšem prevazilaženju ekonomske krize.
Slobodan Kremenjak, član radne grupe za izmenu medijskih zakona, rekao je da u Srbiji postoji oko 30 odsto piratskih radiostanica. Prema njegovim rečima, načela slobode i nezavisnosti medija, pluralizam i sloboda izražavanja nedovoljno se ostvaruju u medijskoj sferi Srbije.


J.D.

Tagovi

Povezani tekstovi