Evropski krediti i 60 miliona iz budžeta

Beograd – Vlada Srbije usvojila je paket mera za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize, saopšteno je juče na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade.
Nebojša Bradić, ministar kulture, rekao je da će ovo ministarstvo izdvojiti 60 miliona dinara za sufinansiranje projekata informisanja medijskih kuća, kao i da će mediji moći da se kandiduju i za kredite iz fonda koji je Evropska investiciona banka za obnovu i razvoj odvojila za kreditiranje malih i srednjih preduzeća ukupno 250 miliona evra. On je naveo da se u prvom paketu mera pomoći nalazi i smanjenje tarifa za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, usmeravanje oglašavanja Vlade Srbije u medijima, smanjenje naknade Republičkoj radiodifuznoj agenciji i Republičkoj agenciji za telekomunikacije i to pet odsto za nacionalne emitere, odnosno 20 do 50 odsto za lokalne.
Bradić je istakao da će u koordinaciji s drugim državnim institucijama početi borba protiv piraterije, kao i da će se uskoro krenuti s izmenama Zakona o oglašavanju kako bi se omogućilo reklamiranje piva i vina.
– Pomoć države će dobiti oni mediji koji jasno doprinose kvalitetu informisanja. Kriterijume za dobijanje pomoći odrediće radna grupa Ministarstva kulture – rekao je Bradić.
Na pitanje da li će biti smanjen PDV i carinske olakšice za uvoz repromaterijala, Bradić je rekao da će se ti predlozi razmatrati kasnije.


J.D.

Tagovi

Povezani tekstovi