Odgovor uredništva Kurira RTV B92

U opširnom tekstu navodi se niz nejasnih podataka i neistina s ciljem da se dnevni listovi Kurir i Glas javnosti, kao i njihovi osnivači što više ocrne. Na primer, u prvoj rečenici tvrdi se da je „vlasnička struktura nekih medija u Srbiji netransparentna“, kao da to važi za Kurir i Glas. U nastavku teksta autor navodi da zna sve o vlasnicima ovih listova i da su to podaci javno dostupni i na internetu. Ostaje, međutim, pitanje da li je transparentna vlasnička strukture Televizije B92 i da li se ova televizijska stanica može pohvaliti time da su podaci o njenim vlasnicima u zemlji i inostranstvu svima poznati i lako proverljivi.
Autor tvrdi „da su novčane kazne male“, što ide naruku srpskim tabloidima. Pitanje je, zaista, kakve bi to kazne želeo da uvede autor sa B92. U ovoj mutnoj optužnici novinar navodi da se kao osnivači firmi uvek u dokumentaciji pominju članovi porodice Rodić. Da li je to dokaz da vlasništvo naših listova nije transparentno? Takođe, kome smeta ova činjenica? Zašto novinaru B92 smeta to što je jedan od osnivača ABC kompanije kompanija „Ronako sistems ink“ iz Dovera? Šta hoće ovim da poruči autor sa B92?
Šta tek hoće da kaže izvor Televizije B92 iz Ministarstva kulture, koji predlaže da se ispita ko i kolike donacije daje medijima? Taj sagovornik verovatno ne zna kolike donacije i od koga prima dični B92. Kakvo je to ministarstvo koje bi trebalo da štiti medije, a njegov predstavnik za B92 izjavljuje da žali što propisane kazne za medije nisu veće?! Poznato je da onaj ko dokaže da ga je neki mediji uvredio može pred sudom da traži novčanu odštetu koliku god hoće. To u ministarstvu nadležnom za medije i u B92 ne znaju, što ih ne sprečava da hrabro raspravljaju o ovoj temi i iznose neodgovorne predloge.
Na kraju priloga B92 najavljuje da će i narednih dana istraživati „veze političara, tajkuna i medija“, mada u ovom tekstu nikako nije moglo da se vidi šta je to istraženo na pomenutu temu. Bez sumnje, B92 će nas i dalje uporno zasipati besmislenim optužbama i neosnovanim tvrdnjama u cilju blaćenja i optuživanja Kurira i Glasa javnosti i to ne zbog navodnih „veza političara, tajkuna i medija“, već isključivo zato što su se naši listovi zamerili pomenutoj televiziji i njenim patronima objavljujući po njih neprijatne istine.


Uredništvo Kurira

Tagovi

Povezani tekstovi