Reklamiranje za par cipela

Drastično snižavaju cene reklamnog prostora, s obzirom na to da ne plaćaju nikakve dažbine državi, i na taj način direktno ugrožavaju radio i televizijske stanice koje su dobile radne dozvole od Republičke agencije za telekomunikacije. Ovako trenutnu situaciju na medijskom nebu Zrenjanina opisuju vlasnici ovdašnjih elektronskih medija. Identično je i u drugim gradovima u Srbiji, zato što država ne primenjuje striktno zakone koje je sama donela. S ovim konstatacijama slaže se i vlasnik i direktor RTV “Santos” Mile Beslać. Po njegovim rečima, bitno je da se poštuje zakon.
– Kada ga poštujemo mi, legalni emiteri, zašto ga ne bi poštovali i oni koji rade na divlje? Eto, nedavno je inspekcija zapečatila jednu zrenjaninsku radio-stanicu. Kada su inspektori otišli, vlasnik ju je opet otvorio i nastavio rad. Problem je i u tome što nude niske cene reklamiranja. Kod nas na radiju je, recimo, cena na mesečnom nivou 10.000 dinara, a pojedine stanice naplaćuju 2.000 dinara, čak rade za par cipela – navodi Beslać za “Dnevnik”. Ovim problemom pozabavili su se i gradski čelnici. Lordmer dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton nedavno su uputili dopis Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL), u kojem se od nje zahteva dosledna primena Javnog saopštenja o prestanku rada svih emitera s teritorije grada Zrenjanina koji nisu dobili dozvole za emitovanje radio-programa posredstvom zemaljskih radiodifuznih stanica. Čelnici lokalne samouprave, u dopisu izvršnom direktoru RATEL-a dr Milanu Jankoviću, ukazali su na neophodnost primene ovog dokumenta, kojim je, kao 31. avgust 2008, preciziran dan do kada su emiteri bez dozvole dužni da obustave emitovanje programa. Mihajlov i Marton podsećaju na to da su u Zrenjaninu pravo na emitovanje radio-programa dobili po jedan emiter na lokalnom i na regionalnom nivou, a da je „u etru“ trenutno još nekoliko stanica.
“Smatramo nedopustivim da radio-stanice bez dozvola i dalje emituju svoje programe i ometaju one koje poseduju dozvole, stvarajuć i nelojalnu konkurenciju”, konstatovali su čelnici grada na Begeju.


Ž. Balaban

Tagovi

Povezani tekstovi