Fantomska telefonska sednica

Beograd – Vlada Srbije pokušava da na mala vrata promeni Zakon o javnom informisanju! Naime, novinska agencija Beta prenela je informaciju da je u ponedeljak održana telefonska sednica vlade na kojoj su, između ostalog, usvojene izmene i dopune Zakona o javnom informisanju. Prema navodima Agencije, u kojoj tvrde da im je informacija potvrđena iz dva nezavisna izvora u vladi, predložene izmene predviđaju uvođenje odredbi registra javnih glasila u Zakon o informisanju. Međutim, ministri s kojima je Glas javnosti juče razgovarao nemaju saznanja o telefonskoj sednici, dok Ministarstvo kulture ne želi da obelodani detalje u vezi sa izmenama Zakona.
– Nikakva sednica nije održana u ponedeljak – tvrdi zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić.
Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da nije prisustvovao nikakvoj sednici.


M. Dobromirović
– Pošto sam bio nedostupan, nisam ni dobio poziv za bilo kakvo zasedanje – kaže Bogdanović, dok i ministar za dijasporu Srđan Srećković tvrdi da nije upoznat sa sednicom.
– Čak i ne znam za nju, a nisam toliko neobavešten – ističe Srećković.
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević naglašava da nije siguran da li je sednica održana.
– Bio sam prezauzet tog dana. Možda je sednice i bilo, ali ja nisam učestvovao – kaže Milosavljević.
Potvrdu održavanja telefonske sednice nismo mogli da dobijemo ni u kabinetima ministara Božidara Đelića i Milutina Mrkonjića.
Ipak, iz Ministarstva kulture poručuju da su izmene i dopune Zakona o javnom informisanju „tek u proceduri“, ali ne žele da kažu o čemu je konkretno reč.
– Ništa još nije usvojeno – tvrdi za Glas državni sekretar u Ministarstvu kulture Nadica Momirov. Upitana o kojim izmenama je reč, Momirova nije želela da odgovori.
– Nije trenutak za razgovor o tome, jer ćete možda imati pogrešne informacije. Sve je još podložno izmenama. Zato je bolje sačekati da vlada usvoji izmene, pa ćete onda imati sve informacije – kaže Momirova. Na naše insistiranje da su izmene prošle javnu raspravu, čim su u proceduri, Momirova je prekinula vezu.
S druge strane, potpredsednik SRS Gordana Pop-Lazić ističe da javnost mora da bude upoznata sa radom vlade.
– Ne verujem da bi nešto u stiglo u Skupštinu, a da pre toga nema saglasnosti. Zato verujem da je sednica održana, ali ne znam zašto to ne kažu javnosti. Ovakvi postupci nikako ne idu u prilog tvrdnjama vlasti da je njihov rad transparentan – kaže Pop-Lazić.
Potpredsednik NS Dragan Jovanović tvrdi da je reč o pokušaju da se kontrolišu „neposlušni“ mediji.
– Sada se vidi da je pisanje Kurira i Glasa javnosti toliko hitno za Mlađana Dinkića, pa preko noći pokušava da promeni zakon – ističe Jovanović.
Poslanik DSS Željko Tomić naglašava da je očigledna namera stavljanja medija pod kontrolu.
– Uvođenje odredbi o registru samo će biti problem za nezavisne medije, koji su već neko vreme trn u oku ove vladajuće koalicije. Čini se da je sada gore nego za vreme Miloševića – zaključuje Tomić.

Tagovi

Povezani tekstovi