Mađarski konzul posetio Radio-televiziju Vojvodine

 -Mađarska je partner Srbije u njenom približavanju Evropskoj uniji – rekao je generalni konzul te zemlje u Subotici gostujući u prepodnevnoj emisiji programa na mađarskom jeziku Radio Novog Sada. On je dodao da je takvo opredeljenje potvrđeno i na nedavnom susretu ministara inostranih poslova dve zemlje, a pre nekoliko dana u budimpeštanskim razgovorima dva premijera.
             – Mađarska podržava što brže pristupanje Srbije EU i želi da podeli svoja iskustva sa Beogradom. U tom smislu sa nestrpljenjem čeka najavljenu liberalizaciju viznog režima, koja se očekuje od 1.januara 2010. godine- naglašava konzul Nađ i dodaje da ne jenjava interesovanje za šengensku vizu.
               -Konzulat u Subotici u prvoj polovini ove godine izdao 35.000 takvih viza što je na nivou od prvih šest meseci prošle godine – ističe konzul  i ukazuje na to da regije ili opštine dve ili više susednih zemalja treba zajedno da konkurišu kod Fondova EU sa raznim projektima, a projekte treba da pišu stručna lica. On je naglasio da će Budimpešta  i dalje materijalno pomagati mađarske zajednice u susednim zemljama i institucije važne za vojvođanske Mađarei da će uprkos krizi nivo pomoći zemlje matice ostati na prošlogodišnjem nivou. Takođe je dodao da su se dva premijera složila da incidente na nacionalnoj osnovi treba najoštrije osuditi i vinovnike kazniti bez obzira koje su nacije.
 Generalnog konzula Mađarske u Subotici, Ferenca Nađa primili su direktori Radija i TV Novi Sad,  Pavle Milivojev i Aleksandar Dotlić, kao i glavni i odgovorni urednik Radio Novog Sada Radovan Balać i razgovarali o učešću vojvođanskog javnog servisa u afirmaciji  zajediničkih napora Srbije i Mađarske i ostvarivanju bilateralne saradnje i približavanju naše zemlje Evropskoj uniji. Posebno je naglašeno da više pažnje treba posvetiti onom delu saradnje koji se odnosi na učešće Vojvodine u ovim projektima. Takođe je dogovoreno da se u cilju što boljeg informisanja gledalaca i slušalaca nastavi saradnja sa generalnim konzulatom u Subotici. Čelnici RTV su izrazili spremnost da podrže sve akcije ovog konzulata.     


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi