Ne želimo da gasimo medije, već da iskorenimo medijski linč?!

On dodaje da je cilj ovog zakona „uvođenje reda i odgovornosti u medijski prostor“.


– Uveren sam da će izmene zakona biti usvojene, tako da ubuduće medijski linč neće biti besplatan i beskrajan. Dakle, niko ne pokušava da uguši slobodu medija, jer znamo da bez kritike javnosti nema demokratskog društva. Ali, kleveta, medijski linč i osnivači medija koje niko ne može da kontroliše su nedopustive stvari – kaže Senić u razgovoru za Press.


Da li je normalno da se zakon menja zbog problema koji vaš predsednik Mlađan Dinkić ima sa novinama „Kurir“?


– Ne treba zakon personalizovati, niti je to bio cilj predlagača zakona. Svestan sam da je zakon predložen u jeku medijskog linča jednog ministra, ali su napade, bez bilo kakvog osnova, godinama trpeli predstavnici svih demokratskih stranaka. Cilj ovog zakona je uvođenje reda, a ne gušenje medija. Namera je da uvedemo odgovornost u uređivanje medija i zakonitost u poslovanje preduzeća koja su osnivači medija, kako ne bismo imali situacije da se firme osnivaju i gase, a klevete ostaju nekažnjene.


Zar to nije moglo da se reši jednostavnom primenom poreskog i krivičnog zakona?


– Primena tih zakona nije u nadležnosti ministara iz G17 i zato se pribeglo ovom rešenju! Ne želimo da gasimo medije i ljude ostavimo bez posla, već da sprečimo medijski linč nevinih. Podsećam vas da je jedan medijski linč u periodu od 2001. do 2003. godine bio uvertira za ubistvo premijera Đinđića…


I onda je u aprilu 2003. donet Zakon o informisanju. Vi sada povećavate kazne za 20 do 50 puta?!


– Očigledno te mere nisu bile dovoljne efikasne. Da su bile, ne bismo imali sad ovako neuređen prostor i besplatno klevetanje u nedogled.


Znate li da po vašem predlogu zakona niko ne bi smeo da objavi da su Zvezdan Jovanović i Milorad Ulemek ubili premijera Đinđića, jer to sud još nije dokazao?


– Postoji slovo zakona i duh zakona. Takođe, postoje stvari i događaji koji su očigledni, za koje svi znaju da su istina, a za neke sud mora da dokaže…


Da li Mlađan Dinkić ima saglasnost predsednika Tadića u vezi sa ovim zakonom? Da li su razgovarali o ovome?


– Nemam informacije o tome, ali postoje redovni sastanci na kojima se razgovara o svim bitnim pitanjima. Činjenica je da su izmene zakona podržali svi ministri iz DS-a, a da su socijalisti bili uzdržani. To nam je dokaz da postoji podrška.    


D. Isailović 

Tagovi

Povezani tekstovi