Poslednja vest: Vlada menja predlog zakona

Da bi izmenjeni predlog zakona stigao u Skupštinu na vreme, pre početka rasprave koja se očekuje oko 16 sati, Vlada će po hitnom postupku razmatrati amandmane koje je pripremilo Ministarstvo kulture, potvrđeno je Pressu u kabinetu premijera Cvetkovića.


Kako saznajemo, izmene će se izvršiti se na osnovu primedaba koje je Vladi poslala Asocijacija medija. Predsednik Asocijacije Veselin Simonović kaže da je tražio da se iz Predloga zakona briše odredba o obaveznom depozitu od 50.000 evra, da se znatno smanje milionske kazne i da se ne vezuju za tiraž i oglasni prostor, kao i da se dozvoli pravo prenosa brenda medija.


Manje prve kazne


– Predložili smo da prvi put kada neko načini privredni prestup bude kažnjen maksimalno sa milion dinara i da se ne vezuje za tiraž i oglasni prostor. Tek ako se greška ponavlja, pet-šest puta, da kazna bude do 10 miliona dinara. I tražili smo strože kazne za distributere koji, bez razloga, odbiju da prodaju novine. Šta će usvojiti, ne znam. Videćemo – kaže Simonović, inače glavni i odgovorni urednik „Blica“.


Državni sekretar u Ministarstvu kulture Nadica Momirov potvrdila je za Press da je Asocijacija medija dostavila izmene Predloga ovog zakona i da se u ministarstvu radi na formulisanju amandmana.


– Pristali smo ovo da usvojimo posle polemike u stručnoj javnosti jer je cilj zakona da bude što bolji. Prihvatamo sve dobronamerne predloge koji poboljšavaju zakon,  – rekla nam je Nadica Momirov.


Da se promene Predloga zakona spremaju pokazuje saopštenje NUNS-a, u kome se navodi da „zakon mora pretrpeti značajne izmene“.


I NUNS za izmene zakona


„Saglasni smo da bi kazne za nepoštovanje zakonskih odredaba, kojima se precizira obavljanje novinarske profesije, trebalo pooštriti u odnosu na postojeće, ali predložene novčane kazne za te prekršaje smatramo neprimereno visokim“, navodi NUNS.


Pre samo nedelju dana predsednica NUNS-a Nadežda Gaće u izjavi za Press bezuslovno je podržavala Predlog zakona!?! (B. B.)

Tagovi

Povezani tekstovi