Aktuelni model privatizacije urušava medije u unutrašnjosti

Kragujevac – Pet radiotelevizijskih stanica iz unutrašnjosti Srbije uskoro će, u okviru tzv. „Kragujevačke inicijative“, Vladi Srbije i Ministarstvu kulture dostaviti zvaničan zahtev za izmenu zakonskih odredbi iz medijske sfere, kako bi se omogućilo stvaranje regionalnih javnih servisa. Na konferenciji održanoj tokom vikenda u Kragujevcu pod nazivom „Privatizacija medija, kako do željenog cilja“, predstavnici Radio-televizije Kragujevac(RTK), Niške televizije, TV Pančevo, TV Kraljeva i Regionalne televizije Novi Pazar zatražili su stvaranje zakonskih uslova za formiranje regionalnih javnih servisa koji bi građanima u unutrašnjosti Srbije obezbedili objektivno i pravovremeno informisanje o političkim, privrednim, kulturnim, komunalnim i drugim temama iz njihovog neposrednog okruženja, a koje nisu dovoljno interesantne za nacionalni javni servis, odnosno RTS.
Na skupu u Kragujevcu, u čijem su radu učestvovali i nadležni iz Ministarstva kulture, ocenjeno je da privatizacija sredstava informisanja, pre svega onih elektonskih, u Srbiji nije dala očekivana rezultate, te da se medijska tranzicija izrodila u proces gašenja i propasti TV stanica. Zbog toga je, smatraju učesnici konferencije, neophodno pronalaženje novog modela transformacije medija, kako bi se u unutrašnjosti Srbije zaštitio interes javnosti u oblasti informisanja. Takođe, konstatovano je i da je iz postupka privatizacije izuzeta većina medija u Vojvodini koji emituju program na jezicima manjina, da je po tom osnovu od promene vlasničke strukture izuzet i deo medija u Sandžaku, na jugu i istoku Srbije, a da su „mediji u centralnoj Srbiji jedini preostali zamorčići neuspelog eksperimenta privatizacije elektronskih glasila“.
Pomoćnica ministra Nataša Vučković Lesandrić kaže da je sadašnji saziv ministarstva svojim delovanjem pokazao da rešenja za sve aktuelne probleme traži isključivo sa ljudima iz medijske industrije, napominjujući da prema sadašnjem Zakonu o javnom informisanju država ne može da bude vlasnik medija, ali da zakoni o lokalnoj samoupravi i glavnom gradu omogućavaju lokalnim samoupravama vlasništvo nad medijima.

Autor: Z. R.

Tagovi

Povezani tekstovi