Nemoguće povlačenje Zakona o informisanju

Predložene izmene i dopune Zakona o javnom informisanju ne mogu biti povučene iz skupštinske procedure jer je završena rasprava o tom predlogu zakona, izjavio je juče sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović.


Odalović je agenciji Beta rekao da prema poslovniku o radu parlamenta povlačenje iz procedure predloga zakona nije moguće nakon završetka rasprave. U članu 145. poslovnika o radu parlamenta navodi se da „predlagač zakona ima pravo da povuče predlog zakona iz procedure sve do završetka pretresa predloga zakona na sednici Skupštine Srbije“. Kako je navedeno, „Skupština na obrazloženi predlog predlagača može odlučiti da povuče određenu tačku iz dnevnog reda sednice koja je u toku, sve do početka pretresa te tačke na sednici skupštine, pod uslovom da sednici prisustvuje najmanje 126 poslanika“. Parlament će o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, koje su izazvale burne reakcije među političkim strankama i u javnosti, glasati 31. avgusta.


Udruženje novinara Srbije zatražilo je da se iz skupštinske procedure povuku predložene izmene i dopune Zakona o informisanju. Povlačenje tog vladinog predloga zatražio je i poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić. Četiri poslanika Sandžačke demokratske partije glasaće za predložene izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, a poslanik te stranke Meho Omerović je, kako je naveo, izneo lični stav kada je pre dva dana rekao da bi bilo najbolje povući taj predlog iz skupštinske procedure.


Poslanici SPS najavili su da će biti uzdržani u glasanju o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, dok su njihovi koalicioni partneri iz Jedinstvene Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije najavili da će glasati protiv.


DS, LDP i G17 plus dogovorili su se da se glasanje o tom zakonskom predlogu u parlamentu odloži do 31. avgusta kako bi se postigao dogovor sa novinarskim i medijskim udruženjima i agencijama i evropskim institucijama o usvajanju seta zakona kojima bi se normalizovala medijska scena.

Tagovi

Povezani tekstovi