Vlada nije jedinstvena

– Šta će biti dalje, iskreno ne znam. Do glasanja ima još dosta i kako će se to završiti, ne umem da odgovorim, ali to je svakako negativan poen za vladajuću koaliciju. Nije uobičajeno da se rade ovakve stvari. Time se pokazuje slabost vladajuće koalicije. Otvoreni sukobi između Ivice Dačića i Mlađana Dinkića pokazuje da nema mnogo jedinstva u vladajućoj koaliciji – kaže Korać.


 


Šta je, po vašem mišljenju, sporno u tom predlogu zakona i da li je samo taj zakon razlog nesuglasica u vladajućoj koaliciji?


 


– Ne bih ulazio u raspravu šta je dobro, a šta nije u predlogu zakona. Osnovni problem je što je taj zakon upućen u skupštinu, a da vladajuća koalicija nije obezbedila unutrašnju saglasnost. Taj zakon je upućen po veoma ubrzanoj proceduri. Urađen je praktično bez znanja javnosti, i to je najveći razlog što je došlo do burnih reakcija i poslanika, i javnosti, i novinarskih udruženja. Ozbiljne vlade tako ne rade i kažem da je najveći problem u vladajućoj koaliciji. To se tako ne radi. Znači, ozbiljne vlade takve stvari ne rade. Tako da sve što se dogodilo jeste odgovornost vladajuće koalicije, odnosno vlade. Nije problem u skupštini, koja je tokom jula intenzivno radila, čak i vikendima i do kasno uveče. Raspravljano je i o drugim zakonima koji su od izuzetne važnosti, ali su oni bili u senci Zakona o informisanju.


 


Kažete da je problem u vladi. Znači li to da vlada radi loše i da neće izdržati ceo mandat?


 


– Ne umem da odgovorim da li će izdržati. Svakako, izbori nisu u interesu nijedne stranke unutar vladajuće koalicije, koliko god se neke stranke unutar vladajuće koalicije junače. Verujem da će ova vlada još trajati. Ne očekujem izbore ove godine, sem ako se nešto jako dramatično ne desi. Tako da će Srbija da se valja i kotrlja kroz svoju takozvanu tranziciju, koja inače ide usporeno i uz mnogo sukoba. Ja bih rekao po principu dva koraka napred – jedan korak nazad. U vladi ima dosta problema, nesuglasica, ali ne mogu da prognoziram šta će biti dalje i da li će se oni uozbiljiti.


 


Kako biste ocenili rad skupštine, s obzirom na to da je u prvim mesecima ove godine bilo jako puno opstrukcija od nekih poslanika?


 


– Potpuno jasno, skupština danas bolje radi. Sada se dešavaju neke druge čudne stvari, a to je da ministri ne dolazi na rasprave o predlozima sopstvenih zakona. Dakle, ja bih rekao da je sada veći problem vlada nego skupština. Drugo, promenila se atmosfera zato što su recept Borisa Tadića, koji se simbolizuje u njegovoj formulaciji i Kosovo i Evropa, sada usvojili Toma Nikolić i Ivica Dačić. Znači, ono što uspešno donosi glasove javnosti Borisu Tadiću i Demokratskoj stranci, sada to isto sledi Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS). S druge strane, poziciju SNS-a i Tomislava Nikolića, umerenog nacionalizma, sada je počela da sledi i Srpska radikalna stranka (SRS). Tako da mi sada u skupštini nemamo više nijednu političku grupu koja hoće incidentima i opstrukcijama da privlači pažnju javnosti. I u tom smislu dramatično se promenila atmosfera u skupštini.


 


Vi ste lider male stranke. Da li ćete skupiti dovoljno potpisa za preregistraciju?


 


– Sigurno da hoćemo. Sada smo započeli da prikupljamo potpise i u zakonskom roku sve ćemo uspeti da završimo. Siguran sam da ćemo imati dovoljno potpisa i da nećemo imati problema u tom pogledu. Ne podržavam ovaj zakon, ali ponašaćemo se u skladu s njim. Ovo je antiustavni zakon, jer se u Ustavu govori o slobodi političkog organizovanja. Ovakvog cenzusa nema nigde u Evropi, a činjenica da postoji mnogo registrovanih stranka ne znači ništa, jer o strankama odlučuju birači na izborima.

Tagovi

Povezani tekstovi