Zakon o informisanju biće usvojen i bez SPS-a

Pored toga, Dačić se osvrnuo i na odnose u vladajućoj koaliciji, kao i na neuspelo konstituisanje vlasti u beogradskoj opštini Voždovac.


Hoće li Socijalistička partija Srbije glasati za izmene Zakona o informisanju?


– Lično ću biti uzdržan jer ima dosta stvari iz prošlosti koje su ostavile traga na našoj stranci. Zamalo nismo bili zbrisani s političke scene Srbije, zbog nas je organizovan i 5. oktobar. Pod izgovorom da smo bili protiv medija i terorisali medije. Više nikada nećemo učestvovati u bilo čemu što bi nas podsećalo na poteze SPS-a iz prošlosti.


Pored toga, ne želimo da ćutimo i rušimo vladu. Hoćemo korektan odnos. Tako i ovaj put želimo da kažemo kako smo aktivan deo vlade i kako smo veoma konstruktivni. Međutim, o nekim stvarima moramo pre svega politički da dogovorimo pre nego što izađu pred Narodnu skupštinu Republike Srbije, a to, naravno, podrazumeva i ovu temu.


Očekujete li da, ako se izmene Zakona o informisanju ne usvoje, G17 plus pokuša da sruši vladu?


– Lično ne verujemu to, mislim da će se zakon ipak usvojiti, bez obzira na to što će SPS biti uzdržan, jer su neki već nagovestili da je postignut dogovor. Socijalistička partija Srbije glasala bi za taj zakon da mu je prethodio dogovor s predstavnicima novinara i međunarodnih organizacija. Ali sigurno ne želimo da SPS ponovo bude optužen kako je uticao na to da se vrši pritisak na medije.


Jeste li pregovarali sa G17 plus o izglasavanju izmena Zakona o informisanju?


– Pa ne, nije bilo nikakvih razgovora s njima. Jer, na početku smo jasno rekli da mislimo kako takav predlog zakona nije prihvatljiv za nas jer podeseća na nešto što mi više ne želimo da budemo. Znači, moraju svi shvatiti da smo mi, jednostavno, izašli iz tog vremena.


Šta mislite o neuspelim dogovorima o konstituisanju skupštine na Voždovcu i šta SPS očekuje na novim izborima za odbornike u toj opštini?


– Najlošije rešenje jeste težiti novim izborima. Ali SPS u koaliciji sa PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom, jednostavno, nije imao izlaza iz te situacije, jer najveće stranke nisu želele nikakav dogovor. Jednostavno, da smo ušli u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom na Voždovcu, suočili bismo se s mogućnošću da se raspadne koalicija na nivou Beograda. Mislim da će najveće žrtve biti građani, koji će ponovo morati da izađu na izbore.


Ako Srpska napredna stranka i dalje bude najjača partija, hoćete li ući s njima u koaliciju?


– S njima smo ušli u koaliciju u Zemunu, gde je SNS imao mnogo više glasova. Kada je reč o Voždovcu, gde su praktično izjednačeni s Demokratskom strankom, i ranije smo rekli kako nam je prioritet da napravimo koaliciju sa DS-om, ali vidite da ta koalicija nije imala većinu.


Ako početkom naredne godine budu raspisani parlamentarni izbori, hoćete li nastupiti samostalno ili u koaliciiji s nekom strankom?


– Bićemo u koaliciji sa svojim partnerima – PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom. Naravno, smatram da kod nas, kao i uvek, ima mesta za razna udruženja, organizacije, naročito za sindikate, pogotovo zato što je očigledno da se koalicija SPS/PUPS/JS trudila da izađe u susret predstavnicima radničke klase. Jednostavno, gde god smo mogli – ulagali smo amadmane koji su bili u njihovu korist. I siguran sam da bi danas uticaj radnika i sindikata bio mnogo veći da su prošli put prihvatili moj poziv da budu s nama na listi, jer bi podrškom u parlamentu mogli usloviti donošenje bilo kakvog zakona.


Šta ćete učiniti na poboljšanju opšte bezbednosti kako bi policija za javni red i mir preventivno sprečila teška krivična dela?


– To nije samo naš problem. Ministarstvo traži podršku države i celog društva, kao i medija. Vodimo, naime, tešku borbu s kriminalom i korupcijom, pa se mora stvoriti opšta klima poverenja građana u policiju. Mislim da smo dosta učinili na tome. Sledeći korak je stvaranje profesionalne policije, koja neće zavisiti od političkih pritisaka i raznih lobiranja, već će, jednostavno, raditi svoj posao. Siguran sam: ukoliko nastavimo posao onako kako smo započeli, građani Srbije moći će da budu sigurni u svoju policiju jer ona nije ničija, jer ima isti cilj kao i svi građani, a to je da se u Srbiji živi mirno i bezbedno, da se poštuju javni red i mir i ljudska prava.


S. Stojanović

Tagovi

Povezani tekstovi