Loš i nedemokratski Predlog Zakona o informisanju

Tribina pod nazivom „Stop antievropskom zakonu o informisanju“ okupila je sve značajnije medijske radnike u Vojvodini, a njen cilj je bio da se javnost upozna s „pogubnim posledicama“ koje će mediji i javno mnjenje osetiti ukoliko zakon bude usvojen u Skupštini Srbije.


Predsednik Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović istakla je da je bolja garancija za očuvanje Vlade njeno priznavanje grešaka, nego usvajanje zakona protivnog ljudskim pravima, kao i da je neverovatno da G17 plus nameće SPS-u, koji je napravio jedan civilizacijski napredak, da glasa za ovaj propis na osnovu svoje političke prošlosti.
– Ovaj zakon je u načelu isti kao kada biste rekli da pošten čovek nema čega da se plaši ukoliko ga prisluškujete, a ako ovaj rđavi zakon prođe, krivicu će snositi Demokratska stranka – rekla je Smajlovićeva.
– Poslednjih deset godina član sam radne grupe koja je radila na nacrtu zakona o informisanju i za sve to vreme sam imao pritisak iz vlasti da napišem zakon koji njima odgovara, tačnije zakon po kom bi mediji živeli u stalnom strahu, a političari bi mogli lakše da rade. U međuvremenu je pronađena radna grupa koja je napisala nacrt zakona kakav je vlast želela, a da niko ne zna ko su članovi te radne grupe. Ovaj katastrofalan Predlog o izmenama zakona dokaz je da se razmišlja isto kao i 1998. kada su mediji bili ili režimski ili cenzurisani, s tim da je ovaj zakon još gori jer predviđa gašenje medija i oduzimanje njihove imovine u roku od 12 sati na predlog javnog tužioca – izjavio je na ovoj tribini Rade Veljanovski sa Fakulteta političkih nauka.
– Neki od nas su doživeli na svojoj koži kada je policija upadala u redakcije 1998, i sigurno je da ne bi želeli da se isto ponovi. Dobro je da su sva novinarska udruženja zajedno protiv ovog zakona jer on predstavlja direktan udar na našu profesiju, a svakako i pogoršava stanje listova na jezicima manjina – istakao je na tribini koja je organizovana protiv nacrta ovog zakona, novinar Mihal Ramač.


A. Petrašković

Tagovi

Povezani tekstovi